Insula care cade victima climei

In Papua Noua Guinee, ansamblul de insule Carteret pierde din suprafata uscatului incet, dar sigur, noteaza CNN.
insula
„Valurile uriase din timpul fluxului inunda insula pana la nivelul genunchiului, iar apa sarata usuca tot. Pomii fructiferi si-au pierdut frunzele, in urma apelor ramanand doar structurile scheletice ale copacilor”, spune Ursula Rakova, o locuitoare a insulei.

In numai cativa ani, suprafata uscatului s-a redus cu 60%. O mie de oameni locuiesc pe insulele Han, Jangain, Yesila, Yolasa si Piul, din Pacificul de Sud, iar autoritatile se gandesc deja la planuri de evacuare a acestora.

Altitudinea maxima a celei mai mari dintre insule, Han, este de 1,2 metri fata de nivelul marii.

Paradoxul vietii pe Terra

Cei care locuiesc pe insulele Carteret au impact minim asupra fenomenului incalzirii gobale, emisiile lor de dioxid de carbon fiind nesemnificative. Paradoxal, insa, ei au cel mai mult de suferit de pe urma a ceea ce ecologistii numesc „nepasarea globala”. Potrivit Ursulei Rakova, tarile bogate ignora apelurile de ajutor din parte celor care se lupta pentru viitorul insulei.

Cei din Carteret nu sunt singurii in aceasta situatie. Un exemplu concret este cel al comunitatilor de inuiti din nordul Canadei, care au de suferit din cauza topirii rapide a gheturilor Groenlandei. Un altul este cel al Lacului Ciad, care constituie sursa de apa pentru 20 de milioane de africani din Ciad, Camerun, Niger si Nigeria. Nivelul apelor lacului scade ingrijorator de mult de la an la an.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *