Salamandrele sunt pe cale de disparitie in America Centrala intr-un mod foarte misterios, asa cum s-a mai intamplat cu broastele si cu alte specii amfibii, releva un articol publicat de revista Proceedings of the National Academy of Sciences.
Conform oamenilor de stiinta americani, mexicani si guatemalezi, disparitia a avut loc inclusiv in locuri protejate si afecteaza doua tipuri de salamandre care pana de curand erau numeros reprezentate. „Rezultatele noastre subliniaza necesitatea urgenta de a documenta si intelege declinul numarului de salamandre neotropicale, masura care face parte din eforturile majore de a conserva diversitatea amfibienilor din lume” au semnalat cercetatorii.
Chiar daca nu a fost precizat motivul disparitiei acestor animale amfibii, multi oameni de stiinta au indicat ca acest lucru se datoreaza poluarii mediului, aerului si apei care reprezinta habitatul principal al acestor animale. In cazul Statelor Unite, disparitia broastelor si broastelor raioase a fost atribuita unei boli fungice cauzate de germenul patogen Batrachochytrium dendrobatidis.
David Wake, de la Universitate din California si colegii lui de la Universitatea Nationala Autonoma Mexicana si de la Universitatea San Carols, din Guatemala, au indicat in studiu ca fenomenul nu poate fi explicat daca se sustine ca unic motiv al disparitiei distrugerea habitatului.
Intr-un recensamant al salamandrelor realizat in sudul Mexicului, Wake si colegii sai au descoperit ca doua tipuri dintre aceste animale amfibii care nu au plamani (Plethodontidae) au disparut si ca altele erau marcate de un declin abrupt in raport cu datele stranse in 1970.
Salamandrele fara plamani, care respira prin intermediul pielii, reprezinta 65% din toate speciile amfibii din lume. Conform oamenilor de stiinta, ultimile date culese intre 2005 si 2007 indica ca nu existau exemplare de Pseudoeurycea brunnata y P. goebeli, a caror existenta fusese constatata in 1970. Disparitia salamandrelor a afectat intr-o masura mai mare animalele amfibii terestre decat pe cele care traiesc in copaci.
Sursa: ABC