Dispute pe legalitatea exporturilor de energie verde

Investitiile in energia verde facute deja nu au efectele asteptate
Dispute pe legalitatea exporturilor de energie verde
Dispute pe legalitatea exporturilor de energie verde

Consumatorii romani platesc certificate verzi si pentru electricitatea curata care pleaca peste granita

* Autoritatile sustin ca nu exista metode de determinare a provenientei exacte a electricitatii exportate

Deputatul PSD Dumitru Chirita a solicitat Departamentului de Energie si ANRE (reglementatorul pietei de energie) sa ancheteze daca au fost realizate exporturi de energie din surse regenerabile sustinand ca, daca acestea au avut loc, sunt ilegale.

Parlamentarul arata, in interpelare, ca in ultima perioada, se discuta foarte intens despre faptul ca producatorii de energie electrica din surse regenerabile exporta o parte din energia produsa, pentru care consumatorii finali din Romania platesc certificate verzi, situatie despre care domnia sa sustine ca a fost confirmata si de domnul Octavian Lohan, membru al Directoratului Transelectrica.

Conducerea ANRE a declarat, pentru ziarul BURSA, ca tara noastra si-a depasit, anul trecut, tinta nationala de energie regenerabila in consumul final brut de electricitate. Reprezentantii ANRE ne-au mai spus ca legea care guverneaza domeniul regenerabilelor interzice exportul electricitatii curate pana la indeplinirea tintelor nationale: „Dupa atingerea tintelor nationale, comercializarea la export a energiei electrice produse din surse regenerabile care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi, nu este interzisa de prevederile legale in vigoare”.

In raspunsul oferit lui Dumitru Chirita, secretarul de stat Mihai Albulescu sustine ca exportul de energie nu poate fi interzis: „Pentru 2014, cota subventionata de energie electrica din surse regenerabile este de 11,1% din consumul final brut de energie electrica. Cum exportul nu este inclus in consumul final, cota nu este influentata de export. Sistemul de promovare prin certificate verzi a fost restrans la strictul necesar pentru atingerea obiectivului asumat de Romania pentru anul 2020”.

Domnia sa a precizat ca este necesar si pozitiv ca tara noastra sa valorifice excesul de energie regenerabila la export mentionand ca am putea incheia acorduri guvernamentale cu alte tari care nu si-au indeplinit tintele asumate. Aceste tari ar putea plati un pret compensatoriu statului exportator pentru subventiile acordate, mai scrie secretarul de stat in raspunsul oferit parlamentarului Chirita.

Reprezentantii ANRE ne-au explicat ca legea energiei prevede ca electricitatea nu poate fi tranzactionata pe piata concurentiala decat centralizat (doar pe pietele administrate de OPCOM SA), public, transparent si nediscriminatoriu: „Ca urmare, toti producatorii, inclusiv cei care produc energie din surse regenerabile de energie, sunt obligati sa ofere in mod nediscriminatoriu energia electrica furnizorilor, fara a cunoaste sau a tine cont de destinatia acesteia (consum intern sau export), iar ofertele de cumparare realizate de furnizori trebuie sa fie, de asemenea, nediscriminatorii.

In situatia existentei unor tranzactii de cumparare si vanzare de la/catre numerosi participanti, ANRE considera ca este dificil sa fie urmarit traseul energiei electrice de la un anume producator pana la un anume consumator decat in anumite situatii, ca de exemplu cea in care producatorul vinde energie electrica unui singur furnizor, iar acesta, la randul lui, o revinde exclusiv unor consu¬matori”.

Din acest motiv ANRE a transmis catre Trans¬electrica SA o solicitare de comunicare a metodei/metodologiei in baza careia operatorul de transport distinge din ce surse de energie electrica provine energia exportata, pentru ca ANRE sa poata realiza analiza conformitatii acestor tranzactii cu reglementarile aplicabile. Oficialii ANRE ne-au spus ca Transelectrica SA le-a raspuns ca nu dispune de nicio metodologie de identificare a sursei pe baza careia sa se poata identifica din ce surse de energie electrica provine energia exportata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *