Protectia Mediului nu considera ca trebuie sa stim ca radiatiile solare au depasit limitele

0
667
Protec?ia Mediului nu consider? c? trebuie s? ?tim c? radia?iile solare au dep??it limitele
Cum ne protejăm ochii vara
Protectia Mediului nu considera ca trebuie sa stim ca radiatiile solare au depasit limitele
Protectia Mediului nu considera ca trebuie sa stim ca radiatiile solare au depasit limitele

Greenpeace acuza agentia de lipsa de transparenta

* Agentia pentru Protectia Mediului: „Nu este necesar ca populatia sa fie informata asupra nivelului radiatiilor solare”
Greenpeace a acuzat, ieri, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) de lipsa de transparenta in cazul informarii publicului privind depasirea nivelurilor de radiatii solare din tara noastra.

„Urmatorul pas va fi trimiterea in judecata a agentiei, daca aceste date vor fi in continuare ascunse”, ne-a declarat activistul Greenpeace, Alexandru Riza. Potrivit domniei sale, daca aceste radiatii sunt in exces, o perioada lunga de timp, oamenii pot fi afectati sau pot dezvolta mai multe tipuri de cancer.

Reprezentantul Greenpeace sustine ca ONG-ul a transmis o scrisoare catre ANPM in care a solicitat sa ii fie transmise datele referitoare la cazurile din ultimii zece ani, in care au fost „masurate, constatate sau semnalizate depasiri ale limitelor de atentionare asupra radioactivitatii beta si gama (n.r. cele solare) la nivelul aerului, apelor, solului sau vegetatiei”. Potrivit sursei citate, ANPM a comunicat Greenpeace ca „atingerea sau depasirea limitei de atentionare pentru radioactivitate nu reprezinta un pericol pentru populatie, aceste date nefiind destinate informarii publicului”.

Contactati de ziarul BURSA, reprezentantii biroului de presa al ANPM au confirmat raspunsul oferit Greenpeace si sustin ca, desi au fost atinse sau depasite nivelurile de radiatii solare permise, nu este necesar ca populatia sa fie informata inca. „Exista mai multe praguri de alerta in cazul cotelor de radiatii si, deocamdata, nu trebuie sa furnizam aceste date”, ne-au precizat reprezentantii ANPM.

Alexandru Riza a spus ca atitudinea Agentiei pentru Protectia Mediului este „absolut scandaloasa”, fiind incalcata Legea 544/2001 privind accesul liber la informatiile de interes public, iar, in acest caz, aceste date sensibile pot avea un impact negativ asupra populatiei. Activistul a afirmat ca Greenpeace Romania solicita ministrului Mediului, Attila Korodi, care a fost notificat despre aceasta situatie, sa ia masuri cu privire la trans¬parenta acestor informatii.

Recent, organizatia Greenpeace a dat in judecata Agentia pentru Protectia Mediului Covasna, dupa ce aceasta ar fi refuzat sa ia in considerare impactul asupra mediului cauzat de construirea fabricii de prelucrare a lemnului din comuna Reci, judetul Covasna, conform unui comunicat remis redactiei.
Fabrica de la Reci este un complex industrial construit de compania austriaca Holzindustrie Schweighofer pe o suprafata de 69,5 hectare si ar urma sa prelucreze anual 848.000 metri cubi lemn, adica aproximativ 1.000.000 de arbori taiati in fiecare an. In ciuda obiectiilor formulate de Greenpeace Romania, Agentia pentru Protectia Mediului Covasna a decis ca acest proiect indus¬trial poate fi realizat fara un acord de mediu si fara consultarea publicului, ceea ce contravine legislatiei in materie, potrivit sursei citate.

Laurentiu Ciocirlan, coordonator de campanii Greenpeace Romania a declarat: „Nu este in regula faptul ca autoritatile noastre responsabile de protectia mediului au ignorat amploarea unui astfel de proiect. Acestea au trecut cu vederea multiplele efecte ale lantului de productie prin taierea a milioane de arbori din toata tara cat si utilizarea agentilor chimici in procesul de prelucrare a unui volum atat de mare de masa lemnoasa si deseurile rezultate”.

Activistul sustine, de asemenea, ca autoritatile nu au avut in vedere consecintele negative asupra rezervatiilor si siturilor Natura 2000 din vecinatatea localitatii Reci si a modificarii ireversibile a peisajului intr-o zona de mare atractivitate turistica, iar Consiliul Judetean Covasna s-a grabit sa elibereze autorizatia de construire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.