O tulburare climatica datorata variatiilor extreme ale curentului marin El Nino a provocat distrugerea recifelor de corali din estul Oceanului Pacific timp de 2.500 de ani, arata un studiu publicat joi in Statele Unite.
Autorii studiului avertizeaza asupra unui risc similar reprezentat de actuala incalzire climatica, provocata in mare parte, potrivit oamenilor de stiinta, de activitatile umane care produc emisii de gaze cu efect de sera, indeosebi bioxid de carbon (CO2).
Distrugerea recifelor de corali aflati de-a lungul coastei dinspre Pacific a statului Panama a inceput acum 4.000 de ani si coincide cu o perioada de fluctuatii puternice ale curentului El Nino si de oscilatie australa (ciclu de variatii ale presiunii atmosferice din Pacific).
Alaturi de echipa sa de cercetatori, Richard Aronson, profesor de biologie la Institutul de Tehnologie din Florida (sud-est) si coautor al studiului aparut in revista americana Science din 6 iulie, a introdus sonde de aluminiu sub recifele de corali. Analiza esantioanelor a permis reconstituirea istoriei acestor recife de corali in ultimii 6.000 de ani.
Disparitia vietii din acesti corali corespunde cu o lunga perioada de puternice variatii ale Enso, precizeaza cercetatorii. Coralii din largul coastei statului Panama din Pacific sunt in pericol sa sufere din nou o prabusire, afirma cercetatorul.