Doar 10% din depozitele de gunoi sunt ecologice

Din 225 de depozite municipale, numai 20 indeplinesc normele europene de mediu.Aproape jumatate din depozitele de deseuri din zona urbana trebuie sa se conformeze standardelor europene pana in 2017.

Datele statistice ale Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului si ale Institutului National de Statistica arata ca, la nivelul anului 2008, aproximativ 99% din deseurile produse in orasele din Romania au fost depozitate in spatii incadrate in clasa “B”, majoritatea fiind neconforme.

Din cele 225 de depozite care exista in zona urbana, numai 20 indeplinesc normele europene de protectie a mediului si pe cele de sanatate.

Pentru celelalte 205 calendarul convenit de autoritatile romane cu oficialii Uniunii Europene prevede inchiderea a 78 dintre ele in cursul acestui an, restul urmand sa-si sisteze activitatea pana in anul 2017.

Tot la nivel urban, sub 80% din populatie beneficiaza de serviciile societatilor de salubritate.

La nivelul satelor si al comunelor, pana la jumatatea lunii iulie a acestui an, toate gropile de gunoi din mediul rural trebuie inchise.

Peste 7.000 de gropi de gunoi in mediul rural

Potrivit datelor Garzii Nationale de Mediu, pana in luna aprilie au fost inchise numai 1.300 de gropi de gunoi din cele peste 7.000. In paralel cu inchiderea etapizata a gropilor de gunoi, autoritatile locale trebuie sa inceapa constructia unor depozite ecologice de deseuri, care sa respecte standardele europene de mediu sau sa gestioneze transferul deseurilor catre gropile municipale.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,161FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente