Doar 17 tulceni au beneficiat de bani prin Casa Verde

Programul ,,Casa Verde” Reluat În Cara? Severin
Doar 17 tulceni au beneficiat de bani prin Casa Verde
Doar 17 tulceni au beneficiat de bani prin Casa Verde

Doar o mica parte dintre tulcenii care s-au inscris pentru finantare in cadrul Programului Casa Verde au beneficiat de fondurile alocate prin Administratia Fondului pentru Mediu. Prin acest program ei ar fi trebuit sa primeasca fonduri nerambursabile pentru achizitionarea de panouri solare, mici instalatii eoliene si peleti, suma promisa fiind de circa 1,1 milioane de lei, respectiv 1,7 milioane de lei in anii 2009 si 2010. Dosarele au fost depuse la Agentia de Protectie a Mediului Tulcea, aceasta avand rolul de intermediar intre AFM si solicitanti.

„Casa Verde s-a derulat in 2010, in baza Ordinului Ministerului Mediului, fiind alocata suma de 1,7 milioane de lei. Atunci numarul de proiecte aplicate a fost de 178, dintre care 151 au fost pentru panourile solare. Programul s-a derulat pana in luna august 2011, cand a expirat valabilitatea contractelor de finantare incheiate intre beneficiari si AFM. In 2011 judetului nostru i s-au alocat 1,1 milioane de lei, iar numarul de proiecte inregistrate de noi a fost de 181, dintre care partea cea mai mare a fost pentru panourile solare, mai exact 145 de dosare. Din totalul proiectelor depuse pe anul 2011, au fost verificate de catre AFM un numar de 21 de proiecte, restul nefiind verificate pana in acest moment. Din cele 21, 17 au primit finantare, patru fiind respinse, deci foarte putine. Explicatia este ca AFM aloca o suma fixa pe zi, iar proiectele pe care le primesc de la noi se deconteaza din limita acelei sume. Atunci acesta a fost motivul pentru ca suma alocata pe zi a fost prea mica. Este un fenomen general valabil in toata tara”, a declarat Liliana Marinescu, director al Agentiei de Protectie a Mediului Tulcea.

Directorul APM a mai spus ca nu are informatii ca acele dosare vor mai primi sau nu finantare in perioada urmatoare si nici daca Guvernul va redeschide Programul Casa Verde.

„Din informatiile pe care le avem pana acum, nu putem spune ca acele proiecte au fost pur si simplu sterse si este posibil ca oamenii sa isi primeasca banii la un moment dat, dar nu se stie cand.

Nu stim ce sanse au si de aceea raspunsul nostru pentru aplicanti este ca proiectele sunt in continuare in etapa de evaluare. Sigur, probabil ca oamenii si-au luat deja gandul ca vor primi acei bani, dar ii pot primi la un moment dat. Noi, ca si agentie, am fost interemediarii pentru ca noi am primit intreaga documentatie a beneficiarilor, am urmarit ca acea documentatie sa fie completa, sa nu lipseasca nimic la dosar si, din punctul nostru de vedere, ne-am facut treaba foarte bine, pentru ca toate dosarele care au plecat, au plecat asa cum trebuie de aici. Insa rezolvarea nu este aici la noi, si ceea ce a tinut de noi s-a facut. De asemenea, deocamdata nu avem o informatie oficiala ca ar urma sa se deblocheze Programul Casa Verde”, a mai precizat directorul Agentiei de Protectie a Mediului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *