Consiliera pe probleme stiintifice a lui Jose Manuel Barroso este in favoarea exploatarii gazelor de sist

Consiliera pe probleme stiintifice a lui Jose Manuel Barroso este in favoare exploatarii gazelor de sist
Consiliera pe probleme stiintifice a lui Jose Manuel Barroso este in favoare exploatarii gazelor de sist

Consiliera pe probleme stiintifice a presedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, Anne Glover, sustine ca exista dovezi care dau unda verde extractiilor de gaze de sist, sursa energetica aflata in centrul unei dispute intre politici la nivel european, comenteaza EurActiv.

Executivul UE a lansat la 27 martie o foaie de parcurs prin care a stabilit tintele energetice si climatice pentru 2030 ale Uniunii Europene. Cu acea ocazie, comisarul european pentru energie Günther Oettinger a adoptat o pozitie favorabila privind gazele de sist.

“Sunt in favoarea productiei de gaze de sist, in special din motive de securitate si pentru a reduce pretul la gaze. In Statele Unite, care sunt un mare producator de gaze de sist, pretul gazelor este de patru ori mai mic decat in Europa”, a spus el.

Gazele de sist au determinat o revigorare industriala in SUA. Agentia Internationala pentru Energie se asteapta ca SUA sa ajunga in situatia de a-si putea asigura aproape tot consumul de petrol si gaze pana in 2035 din resurse proprii.

Insa expansiunea acestei industrii in Europa intarzie, din cauza costurilor de productie paralizante, a inchiderii explorarilor si a ingrijorarilor la nivelul guvernelor privind mediul.

Comisarul european pentru politici climatice Connie Hedegaard a adoptat un ton mai putin favorabil in ceea ce priveste gazele de sist, considerand ca exploatarea lor in Europa nu poate fi comparata cu cea din SUA. “Nu ne asteptam sa fie atat de usor in Europa: conditiile geologice sunt diferite, la fel si regulile climatice si activitatea solurilor”, le-a spus ea jurnalistilor luna trecuta, la lansarea foii de parcurs a Comisiei Europene.

Totusi, Anne Glover, consiliera pe probleme stiintifice a presedintelui Comisiei Europene, contrazice aceasta opinie si da un accept stiintific exploatarii gazelor de sist. “La fel ca toata productia energetica, vor exista riscuri implicate, indiferent ca e vorba de energia solara sau de cea a carbunelui”, a declarat Glover la o dezbatere din aceasta saptamana organizata de think-tank-ul European Policy Center.

“Nu ar trebui sa intram intr-o faza de respingere. Din punctul meu de vedere, dovezile ne vor permite sa mergem inainte (cu productia de gaze de sist). Insa, in ceea ce priveste extractia si productia, exista chestiuni non-stiintifice care trebuie dezbatute”, a spus ea.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,543FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente