Doua reactoare nucleare japoneze vor fi repornite

Doua reactoare nucleare japoneze vor fi repornite
Doua reactoare nucleare japoneze vor fi repornite

Reactoarele nucleare Sendai 1 si 2, primele conforme normelor inasprite dupa accidentul care a avut loc la Centrala Fukushima Daiichi in 2011, au primit unda verde pentru repornire din partea guvernatorului prefecturii japoneze Kagoshima.

Potrivit Mediafax, oficialul cu cel mai inalt rang in randul autoritatilor locale, care are de spus ultimul cuvant, a aprobat aceasta relansare vineri dupa-amiaza, in baza garantiilor oferite de catre compania exploatanta Kyushu Electric Power si de catre Guvern, dispus sa reporneasca toate instalatiile considerate sigure.

“Tinand cont de diversi factori, in ansamblul lor, am considerat ca repornirea unitatilor 1 si 2 de la Sendai era inevitabila”, a declarat guvernatorul Yuichiro Ito intr-o conferinta de presa.

Inainte ca acesta sa ia decizia finala, Adunarea prefecturala reunita vineri dimineata a dat curs avizului favorabil, de joi seara, al unui comitet special.

Municipalitatea Satsumasendai, in care se afla centrala, si-a dat acordul anterior, iar guvernatorul a decis sa nu consulte localitati vecine, deoarece nu este obligat de lege in acest sens.

Pentru Sendai, urmatoarea etapa va fi aprobarea Guvernului de dreapta al lui Shinzo Abe, ca si asigurata, care va fi urmata de cateva proceduri tehnice inca neincheiate dar care vor fi finalizate la inceputul lui 2015.
Ecologistii au denuntat in avans decizia din Kagoshima, mai scrie Mediafax.

Aproximativ 16.000 de persoane au manifestat in septembrie la Tokyo impotriva repornirii reactoarelor nucleare, iar sondajele arata ca majoritatea populatiei i se opune.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,220FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente