Drumurile ilegale din parcul national Muntii Rodnei – Garda de Mediu a amendat Primaria Romuli

0
531

Garda de Mediu Bistrita-Nasaud a aplicat o amenda de 100.000 de lei Primariei Romuli, pentru cei 600 de metri de drum forestier modernizati, care au depasit limita zonei de conservare din Parcul National Muntii Rodnei.
muntii rodnei
Comisarul-sef al Garzii de Mediu, Ioan Bors, a declarat ieri ca s-a decis aplicarea sanctiunii maxime in acest caz deoarece parcul este o arie protejata, iar primaria nu avea aviz din partea Administratiei Parcului pentru a efectua lucrari de modernizare a acelei portiuni de drum.

VA CONTESTA DECIZIA
Primarul comunei Romuli, Ioan Monita, spune ca deja a luat masuri privind contestarea acestei amenzi in instanta, pe motiv ca drumul, modernizat prin fonduri SAPARD, a avut toate avizele cerute prin certificatul de urbanism emis de Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud. „Nu se doreste sa se afle adevaratii vinovati. Dar exista si instantele de judecata, daca cei de la Mediu vor doar sa scoata vinovati, nu sa ii si gaseasca”, a spus Monita. Amenda primita de Primaria Romuli vine in contextul descoperirii, la inceputul lunii octombrie, a doua drumuri, fiecare in lungime de 2,5 kilometri, care au fost trasate ilegal, cu buldozerul, prin Parcul National Muntii Rodnei, pe domeniul comunelor Romuli (judetul Bistrita-Nasaud) si Moisei (Maramures). De asemenea, s-a descoperit ca Primaria Romuli a intrat cu 600 metri in zona ariei protejate, in momentul in care s-au efectuat lucrarile de modernizare a unui drum forestier. Drumul forestier de pe raza comunei Romuli, in lungime de 12,5 kilometri, a fost modernizat printr-un proiect SAPARD, in valoare de 2,6 milioane de lei, iar acesta face legatura spre Izvorul Albastru al Izei, de pe raza comunei maramuresene Moisei.

ANCHETA CONTINUA

Din primele date ale anchetei a reiesit faptul ca a fost gasit un buldozer fara numere de inmatriculare in apropierea cabanei unui cunoscut om de afaceri bistritean, Pavel Sangeorzan, care administreaza in zona un fond de vanatoare. Anchetatorii ii cauta, in continuare, pe vinovati. Singura sanctiune aplicata pana acum a fost cea data de Administratia Parcului National Muntii Rodnei rangerului care ar fi trebuit sa supravegheze zona unde au aparut cele doua drumuri.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.