Eco-Disco: Ringul de dans cu auto-alimentare electrica

0
371

eco dance clubUn club de noapte obisnuit, cu sistem de sunet si lumini care stralucesc de trei ori pe saptamana, consuma de 150 de ori mai multa energie decat cea consumata de o familie de patru persoane in decursul unui an, conform Enviu, o organizatie de mediu non-profit care aduce designul „verde” pe ringul de dans – la propriu. Cercetarea efectuata de catre acest grup in Olanda a atras atentia intregii planete si a dus la planificarea primului eco-club, care va folosi podele cu o fizica complicata pentru a retransmite energia dansatorilor in club.

Petrecaretii apasa podeaua plina de arcuri, aceasta coboara aproximativ 2 cm si activeaza un volant, care incepe sa capteze energia cinetica emanata de sariturile si invartelile lor si sa o transforme in electricitate, in mod similar cu procesul electro-mecanic al franei de mana sau al LED-ului din spate al bicicletei. De fapt, o versiune anterioara a podelei folosita pentru stocarea energiei aprindea LED-urile de sub placile de sticla (cel putin cate 11 watti fiecare) si le-a oferit astfel examinatorilor posibilitatea de a observa principiul sustinerii in actiune. Dar scopul final este de a alimenta reteaua electrica a unui club, spune Michael Smith, director general al proiectului Sustainable Dance Club. Desi poate ca podeaua singura nu va putea niciodata sustine energetic un intreg club, a mai adaugat el, design-ul acesteia ar putea deschide calea industriei de noapte consumatoare de energie catre sprijinirea sistemelor sale de incalzire si racire; Enviu doreste chiar ca transpiratia dansatorilor sa fie folosita ca jet de apa la curatirea toaletelor clubului.

Podeaua este inca un prototip, dar Enviu a fost deja contractat pentru construirea si instalarea acesteia intr-un club din Rotterdam. O versiune portabila, placa cu placa, a podelei, care va fi lansata in primavara viitoare va incuraja beneficiarii sa o incerce inainte de a o cumpara, aceasta avand piese cu preturi intre 100 si 200 $ pe metru patrat.

Traducere dupa un articol de Wayne Ma

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.