Un club de noapte obisnuit, cu sistem de sunet si lumini care stralucesc de trei ori pe saptamana, consuma de 150 de ori mai multa energie decat cea consumata de o familie de patru persoane in decursul unui an, conform Enviu, o organizatie de mediu non-profit care aduce designul „verde” pe ringul de dans – la propriu. Cercetarea efectuata de catre acest grup in Olanda a atras atentia intregii planete si a dus la planificarea primului eco-club, care va folosi podele cu o fizica complicata pentru a retransmite energia dansatorilor in club.
Petrecaretii apasa podeaua plina de arcuri, aceasta coboara aproximativ 2 cm si activeaza un volant, care incepe sa capteze energia cinetica emanata de sariturile si invartelile lor si sa o transforme in electricitate, in mod similar cu procesul electro-mecanic al franei de mana sau al LED-ului din spate al bicicletei. De fapt, o versiune anterioara a podelei folosita pentru stocarea energiei aprindea LED-urile de sub placile de sticla (cel putin cate 11 watti fiecare) si le-a oferit astfel examinatorilor posibilitatea de a observa principiul sustinerii in actiune. Dar scopul final este de a alimenta reteaua electrica a unui club, spune Michael Smith, director general al proiectului Sustainable Dance Club. Desi poate ca podeaua singura nu va putea niciodata sustine energetic un intreg club, a mai adaugat el, design-ul acesteia ar putea deschide calea industriei de noapte consumatoare de energie catre sprijinirea sistemelor sale de incalzire si racire; Enviu doreste chiar ca transpiratia dansatorilor sa fie folosita ca jet de apa la curatirea toaletelor clubului.
Podeaua este inca un prototip, dar Enviu a fost deja contractat pentru construirea si instalarea acesteia intr-un club din Rotterdam. O versiune portabila, placa cu placa, a podelei, care va fi lansata in primavara viitoare va incuraja beneficiarii sa o incerce inainte de a o cumpara, aceasta avand piese cu preturi intre 100 si 200 $ pe metru patrat.
Traducere dupa un articol de Wayne Ma