Analistii din sectorul eco incep sa atraga atentia ca cererea pentru alimentele fara chimicale se va micsora din cauza crizei economice. Producatorii raman insa optimisti.
Amarjit Sahota, director al companiei de cercetari de piata si consultanta in industria eco Organic Monitor, avertiza la sfarsitul anului trecut ca, din pricina situatiei economice dificile, consumatorii vor deveni mai putin dispusi sa cheltuiasca pe produse premium. Iar alimentele ecologice au preturi premium. In Marea Britanie, carnea fara chimicale are un pret dublu fata de carnea conventionala. „Din pricina acestei diferente, fie oamenii nu mai consuma carne, fie aleg varianta conventionala”, a declarat Sahota pentru publicatia FoodNavigator.com. Dar si lactatele si legumele ecologice tind sa aiba preturi cu 20%-30% mai mari decat contrapartida lor conventionala, a adaugat el. Sahota a explicat ca in perioada august-octombrie 2008 s-a observat o certa „intrare la apa” a cererii de produse fara chimicale in Marea Britanie, dar lucrurile s-au stabilizat. Insa in 2009, pe fondul recesiunii economice, puterea de cumparare va scadea si consumatorii vor fi mult mai atenti la cheltuieli. Motiv pentru care cererea pentru eco ar putea inregistra un recul.
Mark Waugh, purtatorul de cuvant al Organic Farmers and Growers, unul dintre cei mai importanti certificatori din Marea Britanie, a declarat ca „nu simtim valuri uriase de panica din partea fermierilor certificati”. „E o anumita stare de ingrijorare, dar speram ca o putem depasi”, a precizat Mark Waugh pentru FoodNavigator.com.
NU SUNT PROBLEME
Producatorii eco prezenti la editia de anul acesta a Targului international de industrie alimentara, agricultura si horticultura „Saptamana Verde” de la Berlin au declarat ca nu sunt afectati de criza. „Criza financiara a avut doar un mic impact direct in sectorul mancarii organice”, a spus pentru presa germana Thomas Dosch, presedintele celei mai mari asociatii de fermieri eco din Germania, Bioland. Sectorul bio continua sa se dezvolte, iar „interesul fermierilor de a trece la agricultura ecologica este in crestere”, a mai precizat el. In ciuda preturilor ridicate, consumatorii nu vor sa renunte la mancarea organica, au subliniat si reprezentantii unei alte federatii bio – BOLW -, bazandu-se pe cresterea cu circa 10% a vanzarilor in 2008.
Sursa: Jurnalul National