Marea defrisare. Primarul din Roman s-a apucat sa taie toti arborii din oras

0
362

Arborii din Roman sunt pe cale de disparitie, la modul propriu, iar municipiul are toate sansele sa devina, curand, pustiu ca-n palma. Printr-o decizie a primarului, in oras a inceput o sustinuta si masiva actiune de defrisare, sub denumirea generica de „cosmetizare a localitatii”.
taierea arborilor
Prin respectiva „cosmetizare” s-a inteles sa se rada efectiv toti copacii si toate gardurile vii din municipiu.Tot ce altii s-au straduit sa planteze ani la rand, facand din Roman una dintre localitatile cele mai verzi din Moldova, va fi acum doar o amintire. La inceputul lunii decembrie a anului trecut, cand a fost demarata initial actiunea, romascanii au fost indignati, dar s-au potolit cand taierile au fost sistate, in preajma sarbatorilor. Recent insa, defrisarea a reinceput cu zel, incat au fost taiati toti copacii si arbustii de pe doua din arterele principale ale orasului. Urmeaza alte trei strazi. Primarul localitatii, Laurentiu Leoreanu, a spus ca vrea sa creeze in oras un spatiu aerisit, plin doar de pajisti. Fiindca asa a vazut el in orasele civilizate ale Europei, pe care le-a vizitat in cele sapte luni de mandat. In plus, acelasi primar a afirmat ca in felul acesta se va rezolva si problema miilor de caini vagabonzi, care, in opinia sa, se adaposteau taman in gardurile vii si sub copacii targului. Nu de aceeasi parere sunt romascanii, care au protestat cu vehementa si l-au acuzat pe primar ca lasa orasul fara copaci pentru a face spatii libere pentru construirea de firme de catre apropiatii sai. „Ceea ce se intampla este o crima. O sa apara zeci de firme si magazine, aprobate de primarie”, a opinat Doru Stegaru, seful asociatiei de proprietari 20 din Roman. Primarul romascan spune nu vor fi taiati decat arborii batrani, iar lemnul rezultat va fi vandut, sub pretul pietei, familiilor sarace din municipiu. „Voi merge pe teren si le voi explica personal locatarilor ca orasul nostru trebuie sa arate frumos si ca nu sunt doborati decat copacii marcati, imbatraniti, care prezinta risc de prabusire”, a afirmat primarul Leoreanu.

In Vrancea, au fost furate 156 de tiruri cu lemne
Lemnul taiat ilegal anul trecut in Vrancea poate fi incarcat in 156 de tiruri. Este vorba de un volum total de 3.137 metri cubi, cu o valoare de peste 564 mii lei. Cea mai mare cantitate de masa lemnoasa taiata ilegal a fost gasita in padurile private, care nu sunt pazite. Potrivit inspectorilor Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare (ITRSV) Focsani, in padurile private au fost descoperite taieri ilegale in cantitate totala de 2.540 metri cubi, cu o valoare a prejudiciului de peste 453 mii lei. In padurile statului s-au gasit 431 metri cubi de lemn taiat ilegal, cu o valoare a prejudiciului de peste 84 mii lei. Cel mai putin s-a furat din padurile private, unde proprietarii au incheiat contracte de prestari servici fie cu ocoalele silvice private, fie cu cele de stat. Aici s-au descoperit 166 metri cubi de lemn taiat ilegal, cu o valoare a prejudiciului de peste 26 mii lei.

Sursa: Gardianul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.