Eco-responsabilii

Cu totii suntem inconjurati de indemnuri eco-friendly si am auzit de nenumarate ori ce trebuie sa facem pentru a proteja mediul inconjurator. Insa cati dintre noi chiar au raspuns acestui apel si cati bifeaza cu DA la toate mesajele pe care le recepteaza? Indiferent ca ne regasim partial sau total in spiritul ECO, niciodata insa nu este prea mult sau prea tarziu sa ne reamintim ce putem face pentru a fi responsabili fata de mediul in care traim.terra_11.jpg

Apa e viata. Putem trai fara apa? Categoric nu. Pamantul are nevoie de apa si implicit si noi. De aceea, noi, pamantenii, cei care ne bucuram de aceasta minune a vietii, avem datoria de a o proteja si de a o nu risipi. Haideti sa bifam DA: sa oprim apa atunci cand nu o folosim si sa pastram intacte lacurile, raurile, marile si oceanele pentru a avea o apa curata ca lacrima.

Lumina e sfanta, atat cea naturala cat si cea generata de curentul electric. Nu am putea trai in bezna, nu-i asa ? Resursele de electricitate nu sunt inepuizabile, asadar daca ne dorim o Terra „”luminoasa””, care sa straluceasca in galaxie, haideti sa folosim becuri economice si sa oprim lumina si electronicele – inclusiv sa le scoatem din priza – cat timp nu le folosim.

Natura e mama noastra, a tuturor. Trebuie sa ne ingrijim si noi de ea, asa cum s-a ingrijit si ea de noi, de la inceputuri. Cei care traim in orase suntem atat de putin inconjurati de paduri si totusi, pe cele pe care le avem, nu le protejam indeajuns de mult. Haideti sa zicem un DA respectuos copacilor, sa plantam din ce in ce mai multi si sa nu ii mai taiem. Si haideti sa ingrijim toate speciile terestre, aeriene si acvatice, asa cum ne ingrijim pe noi, pentru ca si ele sunt copiii aceleiasi naturi ca si noi.

Orasul e mica noastra casa. Cu totii ne dorim o casa mare, frumoasa, incapatoare, primitoare, comoda, estetica si, nu il ultimul rand, „”verde””. E mai usor sa avem o astfel de casa daca ne preocupam mai mult de ceea ce se intampla pe strada, daca pastram curatenia, daca protejam parcurile si zonele verzi si daca ne ingrijim de oras ca de proriul nostru lacas.

Plimbarea e sanatate. Putem sa renuntam la a ne deplasa cu masina, daca afara este soare si placut, pentru ca o plimbarea este intotdeauna mai sanatoasa pentru trup si suflet. Iar daca totusi vrem sa ne bucuram de masina pe care o avem, ce-ar fi sa alegem un stil de sofat mai putin agresiv, pentru a diminua consumul de benzina, reducand astfel substantial gradul de poluare a mediului ?

Comportamenul cetatenesc inseamna responsabilitate. Tot ceea ce facem impacteaza mediul in care traim. Putem fi eco-responsabili daca alegem sa reciclam hartia, in loc sa o aruncam la gunoi, daca folosim pungi re-utilizabile la supermarket, in loc de pungi de plastic sau de hartie, daca separam gunoaiele in functie de gradul de reciclare, daca folosim produse eco (mancare organica, produse reciclabile) si, nu in ultimul rand, daca renuntam la fumat, pentru protejarea aerului pe care-l respiram, a propriei sanatati si a celor din jur.

Responsabilitatea inseamna educatie si informare. Sa nu uitam ca totul in viata se invata. La fel si comportamentul eco. Educarea celor din jur (copii, tanari, batrani) in spiritul protejarii mediului si transmiterea mesajelor eco catre toate comunitatile si cetatenii cu care interactionam sunt lucruri fundamentale de care ne facem responsabili ca cetateni. Haideti, ca cetateni ai unei tari superbe si ca locuitori ai unei minunate planete, sa raspundem cu DA apelului pe care Terra il face catre noi si sa trimitem acest ecou cat mai departe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *