Exista BIO in Romania? Reputatul profesor Gheorghe Mencinicopschi ne dezvaluie ce se poate ascunde sub aceasta sigla

Ne dorim, cu totii, sa consumam alimente cat mai naturale, fara pesticide, conservanti sau hormoni. Iar cele bio, chit ca au preturi piperate, par sa raspunda acestui deziderat. Dar oare chiar asa este? Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne avertizeaza ca sub eticheta “bio” putem cumpara produse cu pana la 48…

Citește mai departe

Grupul Visegrad, Romania, Bulgaria si Croatia actioneaza impreuna in domeniul mediului si organismelor modificate genetic

Ministrul mediului si schimbarilor climatice, Attila Korodi, a participat in zilele de 7 si 8 mai, la Visegrad, la cea de-a 20-a reuniune a ministrilor de resort din formatul extins al Grupului de la Visegrad, incluzand Statele Membre ale Grupului (Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia), alaturi de Romania, Bulgaria si Croatia. Pe agenda reuniunii s-au…

Citește mai departe
Noi dovezi: pesticidele cauzeaz? dispari?ia albinelor ?i afecteaz? alte specii

Greenpeace: Agricultura ecologica ar putea salva albinele

Greenpeace militeaza pentru dezvoltarea agriculturii ecologice si culturilor fara pesticide, o practica prin care ar putea fi salvate populatiile de albine, in ultima vreme in declin la nivel mondial. Populatiile sanatoase de albine au o importanta esentiala in calitatea legumelor si fructelor pe care le consumam, sustin activistii Greenpeace. In acest sens, organizatia a facut…

Citește mai departe
P?p?die, verde cu magie!

Papadie, verde cu magie!

Consumati-le crude, in salate sau sub forma de smoothie proaspat si veti constata efectele miraculoase ale frunzelor de papadie. Acestea au un puternic efect detoxifiant si de curatare a ficatului si rinichilor, dar sunt si o sursa extraordinara de antioxidanti, fier, calciu. BENEFICIILE CONSUMULUI DE FRUNZE DE PĂPĂDIE Frunzele de papadie sunt bogate in calciu…

Citește mai departe

Multe alimente contin pesticide, hormoni, metale grele si alte substante care pot ucide consumatorii

De o buna vreme se vorbeste despre E-urile alimentare care se regasesc in diverse produse si efectele nefaste ale acestora asupra organismului uman. Se fac fel si fel de recomandari in ceea ce priveste o alimentatie rationala si echilibrata, cu sugestii in ceea ce priveste cosumarea legumelor si a fructelor. Exista pareri formulate si in…

Citește mai departe
Produse eco la MADR de Ziua Europei

Produse eco la MADR de Ziua Europei

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si Ministerul Afacerilor Externe (MAE) celebreaza vineri ‘Ziua Europei’ alaturi de producatorii agricoli, ceremonia de deschidere avand loc, la sediul MADR, in prezenta vicepremierului Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, transmite Agerpres (9 mai). Evenimentul va fi sustinut de o parada a costumelor populare din opt regiuni…

Citește mai departe

Cresterea concentratiei CO2 atmosferic, amenintare directa pentru hrana oamenilor

Cresterea concentratiei de CO2 in atmosfera terestra nu se limiteaza la incalzirea climatica, ci constituie o amenintare directa pentru productia agricola, care va suferi o diminuare semnificativa a anumitor substante nutritive continute in vegetale, s-au alarmat cercetatori citati de AFP. Cu nivelurile ridicate de dioxid de carbon estimate la nivelul anilor 2050, acesta va fi…

Citește mai departe
Calitatea aerului în marile aglomer?ri urbane continu? s? se degradeze

Calitatea aerului in marile aglomerari urbane continua sa se degradeze

Calitatea aerului in marile orase din lume continua sa se degradeze, ceea ce creste riscul pentru sanatatea locuitorilor, potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) dat publicitatii miercuri, relateaza AFP. Potrivit acestui studiu efectuat in 1.600 de orase din 91 de tari, numai 12% din populatia totala a acestor aglomerari urbane respira un…

Citește mai departe
”PLAN BEE – A tr?i f?r? pesticide”

”PLAN BEE – A trai fara pesticide”

Studiul efectuat la nivel european de catre Greenpeace demonstreaza fezabilitatea agriculturii ecologice ca o solutie pentru polenizatori si criza agriculturii la nivel global. Agricultura ecologica ca si mijloc pentru a depasi criza polenizatorilor si a agriculturii la nivel industrial este fezabila si deja practicata la scara larga in Europa. Aceasta este concluzia principala a unui…

Citește mai departe
M?celarii teilor din Ia?i lovesc din nou. Sute de arbori s?n?to?i, marca?i pentru t?iere.

Macelarii teilor din Iasi lovesc din nou. Sute de arbori sanatosi, marcati pentru taiere.

Sefii Primariei Iasi pregatesc o defrisare de proportii in Parcul Expozitiei din Iasi, unde sute de arbori, aparent sanatosi, au fost marcati pentru taiere, cu un semn rosu si o stampila in forma rotunda aplicata la baza tulpinei. Parcul Expozitiei din Iasi este una dintre principalele zone de recreere frecventate de ieseni. Intins pe o…

Citește mai departe

Amenzi usturatoare pentru erbicidarea plantelor cu mijloace aviatice, fara aviz de mediu

Gata, s-a terminat cu imprastierea ingrasamintelor chimice si a substantelor de protectie a plantelor cu mijloace aviatice dupa bunul plac, ci numai prin obtinerea unui aviz de mediu. Astfel, persoanele care administreaza produse de protectie a plantelor cu mijloace aviatice trebuie sa detina avizul Agentiei pentru Protectia Mediului Teleorman si a autoritatilor competente in domeniul…

Citește mai departe
Agricultur? ecologic?: 6 - 7 mil. euro pentru 15.000 de fermieri

Cursuri acreditate pentru meseria de operator in agricultura ecologica

Pentru a putea practica aceasta meserie cu acte in regula este necesara urmarea unui curs de perfectionare de patru zile. Agentia de formare Creative Business Management SRL este organizatorul acestor cursuri acreditate, la care fermierii se pot inscrie pentru a obtine o diploma recunoscuta la nivel national si european. Cursul este impartit in patru module,…

Citește mai departe

Busuiocul, in topul plantelor aromatice cultivate de romani

Potrivit Hornbach, unul dintre principalii retaileri locali de materiale de constructii si gradinarit, romanii se arata din ce in ce mai interesati de cultivarea plantelor aromatice si medicinale, iar busuiocul se regaseste pe primul loc in randul preferintelor acestora, urmat de rozmarin, menta si salvie. „Datorita proprietatilor medicale si culinare, dar si a conotatiilor spirituale…

Citește mai departe

Centrul natura:Arctium lappa (Brusturele)

Brusturele este o planta surprinzatoare pentru obisnuitii terapiilor naturale. Ne-am astepta sa fie o planta folosita traditional de bunicii si strabunicii nostri. El este descris in literatura contemporana ca un „purificator” al sangelui, care „curata ficatul si rinichii” prin eliminarea din sistem de materiale toxice reziduuale. Totusi, se pare ca folosirea Brusturelui drept curatitor al…

Citește mai departe
TOP 5 nutrien?i esen?iali pentru creier. Aviz vegetarienilor!

Ce s-ar intampla daca toata omenirea ar renunta la carne

In prezent, consumul de carne la nivel global este in crestere. Acest lucru are efecte negative chiar si asupra schimbarii climatice, spun specialistii. Business Insider a publicat un articol in care prezinta care ar fi efectele trecerii la veganism asupra mediului inconjurator.   Desi putini stiu, industria carnii contribuie la schimbarile climatice, producand direct sau…

Citește mai departe

Belgianul care si-a lasat tara si cariera de succes pentru a descoperi natura si spiritualitatea la Malin

Philippe Coupé (56 de ani), fost profesor universitar de limba franceza, traieste din 1997 in satul Malin, din Bistrita-Nasaud. In weekend a gazduit prima sesiune de meditatie zen din Transilvania si spune ca vrea sa puna bazele unei manastiri zen Pe belgianul Philippe Coupé l-am gasit in satul Malin, la aproximativ 10 kilometri de orasul…

Citește mai departe
Remedii naturale pentru starea de oboseal? permanent?

Remedii naturale pentru starea de oboseala permanenta

Cele mai importante substante nutritive necesare in producerea de energie sunt vitaminele B complex. Lipsa acestor vitamine sta adesea la baza unei functionari necorespunzatoare a glandei suprarenale, fapt ce determina caderi bruste ale nivelului de energie. Alte substante nutritive care accelereaza metabolismul sunt vitamina C, magneziul, zincul, fierul, coenzima Q 10 si planta unghia-gaii. Topul…

Citește mai departe

Mai putine tari, dar suprafete mai mari pentru culturile modificate genetic

Numarul tarilor in care sunt cultivate specii modificate genetic a scazut usor, insa suprafata ocupata de astfel de culturi creste in continuu, sustine un raport al federatiei internationale Prietenii Pamantului dat publicitatii miercuri. Organizatia neguvernamentala noteaza ca in 2013 „18 milioane de fermieri cultivau produse modificate genetic in 27 de tari”. Numarul acestor cultivatori reprezinta…

Citește mai departe

Ce contin de fapt tigarile: arsenic, cianura, acetona, printre miile de chimicale ce se regasesc in ele

Fiecare dintre noi stie ca tigarile sunt nocive, dar putini sunt aceia care stiu ce substante inhaleaza atunci cand fumeaza. Site-ul Smoke Free Forsyth, realizat pentru a-i ajuta pe locuitorii tinutului Forsyth din Carolina de Nord sa se lase de fumat, a aratat ca tigarile contin nu mai putin de 4.000 de chimicale, potrivit dailymail.co.uk….

Citește mai departe