Grupul Visegrad, Romania, Bulgaria si Croatia actioneaza impreuna in domeniul mediului si organismelor modificate genetic

0
391

Grupul Visegrad, Romania, Bulgaria si Croatia actioneaza impreuna in domeniul mediului si organismelor modificate genetic
Grupul Visegrad, Romania, Bulgaria si Croatia actioneaza impreuna in domeniul mediului si organismelor modificate genetic
Ministrul mediului si schimbarilor climatice, Attila Korodi, a participat in zilele de 7 si 8 mai, la Visegrad, la cea de-a 20-a reuniune a ministrilor de resort din formatul extins al Grupului de la Visegrad, incluzand Statele Membre ale Grupului (Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia), alaturi de Romania, Bulgaria si Croatia.

Pe agenda reuniunii s-au aflat sectoarele calitatii aerului, biodiversitatii si schimbarilor climatice. Discutiile s-au purtat in contextul in care la nivel UE se afla in pregatire si dezbatere propuneri legislative importante in sectoarele mentionate. Statele Membre UE care fac parte din formatul Visegrad extins au agreat asupra unor elemente comune care sa fie sustinute in pregatirea acestor propuneri legislative.

Pachetul privind calitatea aerului, adoptat in decembrie 2013 de Comisia Europeana se afla in dezbaterea Consiliului. “Cunoasterea si reglementarea cantitatilor de substante emise in atmosfera sunt fundamentale in dezvoltarea politicilor de protectie a mediului. De aceea, Romania sprijina eforturile UE, care vor permite progrese viitoare in atingerea protectiei pe termen lung a atmosferei si in asigurarea unui aer curat”, a precizat ministrul Attila Korodi, aratand ca Romania poate suporta stabilirea de plafoane de emisii pentru anul 2030, dar acestea ar trebui sa fie mai putin restrictive si sa reflecte posibilitatile economice ale fiecarui Stat Membru.

“Este nevoie sa se realizeze tintele existente inainte de a se impune valori mai restrictive. Totodata, nu este evidentiat clar in evaluarea impactului Pachetului si este dificil de inteles cum ar trebui sa fie adoptate masurile post-2020 care sunt menite sa se atinga tintele 2030, alaturi de masurile aditionale de reducere si control al emisiilor. In plus, nu exista o estimare a costurilor acestora”, a atras atentia conducatorul delegatiei Romaniei.

Attila Korodi a precizat ca Romania poate accepta, in acest context, propunerea ca prima oara sa se negocieze toate propunerile noi pe Directiva privind poluantii atmosferici, fara angajamentele de reducere 2030 si apoi sa se determine tintele 2030, in afara acestui pachet.

Ministrii prezenti au agreat ca tarile V4+ sa ia masuri comune pentru a garanta ca valorile limita de emisie pentru instalatiile de ardere de dimensiuni medii (1-50 MW) sunt determinate intr-un mod care sa nu impuna eforturi administrative nejustificate si costuri suplimentare.

Discutiile din sectorul biodiversitate au vizat Propunerea de regulament al Parlamentului European si al Consiliului de modificare a Directivei 2001/18/CE, privind posibilitatea statelor membre de a restrictiona sau de a interzice cultivarea de Organisme Modificate Genetic (OMG) pe teritoriul lor. Ministrul Korodi a declarat ca Romania considera aceasta propunere de regulament ca fiind o buna baza de discutii, spre a se a ajunge la o solutie legala acceptabila pentru toate Statele Membre. De altfel, toti ministrii de resort prezenti la Budapesta au agreat sa sustina propunerea actuala privind modificarea directivei vizand organismele modificate genetic. Se urmareste ajungerea la un acord cat mai curand posibil la nivel UE, pentru a da Statelor Membre posibilitatea de a decide asupra cultivarii OMG-urilor pe teritoriul lor.

Un segment substantial al reuniunii Visegrad 4+3 s-a concentrat pe dezbaterea Cadrului 2030 privind Energia si Clima. “Romania, ca si celelalte state aflate la aceasta masa, este unul dintre Statele Membre UE care au inregistrat o scadere semnificativa a emisiilor de gaze cu efect de sera in ultimii 25 de ani. Acest aspect ar trebui avut in vedere in noul cadru” a precizat ministrul mediului si schimbarilor climatice. Aratand ca acest efort de reducere s-a realizat in cadrul global agreat si stabilit in negocierile internationale, prin Protocolul de la Kyoto, Attila Korodi a precizat ca deciziile UE trebuie sa tina seama in permanenta de contextul negocierilor globale in domeniul schimbarilor climatice.

Din aceasta perspectiva internationala, distribuirea eforturilor de reducere trebuie realizata intr-o maniera echilibrata pe baza unor criterii transparente si echitabile, care sa asigure o implementare eficienta din punct de vedere a costurilor.

“Este esential pentru noi sa fie luate in considerare situatiile specifice si particularitatile nationale”, a accentuat ministrul Korodi, subliniind ca “este nevoie de o partajare echitabila, bazata pe criterii echilibrate, a eforturilor de reducere si a costurilor aferente fiecarui stat membru”.

Conducatorul delegatiei Romaniei si ceilalti ministri de resort au agreat ca declaratia comuna sa precizeze ca, in viziunea Visegrad 4+3, nu sunt necesare tinte obligatorii pentru energiile regenerabile si eficienta energetica, care sa fie incluse in viitorul Pachet 2030 privind energia si clima. Tinta de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera trebuie sa ramana reperul esential, iar aceasta trebuie stabilita la un nivel realist. In acelasi timp, mecanismele din pachet vor trebui sa faciliteze atingerea acestei tinte intr-o maniera care sa asigure neutralitatea tehnologica si eficienta costurilor, sa permita gestionarea provocarilor de competitivitate si a aspectelor privind ajutorul de stat.

De asemenea, luand nota de faptul ca mecanismul EU-ETS, de tranzactionare a emisiilor de gaze cu efect de sera, ramane, in viziunea Comisiei Europene, elementul cheie in efortul de atingere a angajamentului de reducere a emisiilor in perspectiva 2030, ministrii au agreat ca acest mecanism trebuie sa includa masuri adecvate, care sa previna riscul de relocare a instalatiilor industriale din statele membre UE.

Ministrul Attila Korodi a punctat, pe marginea acestui punct de vedere comun, ca este necesara imbunatatirea coordonarii politicilor, astfel incat pe termen mediu si lung, pretul carbonului sa constituie un stimulent suficient de solid pentru a incuraja investitiile in tehnologii cu un continut scazut de carbon la nivelul UE. In acest context ministrul a subliniat ca “fixarea unor tinte mai ambitioase in termeni de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera trebuie sa tina cont de ajungerea la un acord pe plan international in domeniul schimbarilor climatice in anul 2015”.

Reuniunea s-a incheiat cu semnarea Declaratiei Comune a celei de-a 20-a Reuniuni a Ministrilor Mediului din Grupul Tarilor Visegrad, Bulgaria, Croatia si Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.