Ce s-ar intampla daca toata omenirea ar renunta la carne

TOP 5 nutrien?i esen?iali pentru creier. Aviz vegetarienilor!
Ce s-ar intampla daca toata omenirea ar renunta la carne
Ce s-ar intampla daca toata omenirea ar renunta la carne

In prezent, consumul de carne la nivel global este in crestere. Acest lucru are efecte negative chiar si asupra schimbarii climatice, spun specialistii. Business Insider a publicat un articol in care prezinta care ar fi efectele trecerii la veganism asupra mediului inconjurator.

 

Desi putini stiu, industria carnii contribuie la schimbarile climatice, producand direct sau indirect aproximativ 14,5% din gazele cu efect de sera antropogene. Cum consumul de carne este in crestere la nivel global, unii specialisti se arata ingrijorati de efectele negative pe care acest fapt le-ar putea produce. Presupunand insa ca toti cei 7 miliarde de oameni de pe Terra ar renunta la carne intr-o zi si ar deveni vegani, efectele ar fi foarte puternice, pe mai multe paliere, scrie Business Insider.

De-a lungul timpului, mai multe echipe de cercetatori au abordat aceasta ipoteza. Spre exemplu, in anul 2009, specialistii de la Netherlands Environmental Assessment Agency au realizat un studiu ale carui rezultate au aratat ca veganismul universal ar reduce cu circa 17% emisiile de carbon provenite din agricultura, cu 24% emisiile de metan si cu aproximativ 21% emisiile de protoxid de azot pana in anul 2050.

Pe de alta parte, cercetatorii au precizat ca nu au luat in considerare aspectele socio-economice ale unui astfel de scenariu.

„Nu am analizat consecintele agro-economice al unei schimbari dietetice de acest fel si implicatiile sale; aceste consecinte s-ar putea sa implice nu doar cheltuieli de tranzitie, dar sa aiba impact si asupra peturilor terenurilor. Costurile asociate acestei tranzitii ar putea, in mod evident, sa dezechilibreze avantajele puse in discutie”, a precizat Elke Stehfest, reprezentanta echipei de cercetatori.

Nu trebuie ignorat nici faptul ca aproximativ 1,3 miliarde de persoane de pe intreg globul lucreaza in industria carnii, mai scrie sursa citata. Asadar, o schimbare atat de brusca ar insemna cresterea somajului si, implicit, a saraciei.

Cercetatorii de la Netherlands Environmental Assessment Agency au mai aratat insa ca trecerea la veganism sau vegetarianism ar face ca aproape 2,7 miliarde de hectare de pe glob sa fie „eliberate” de rumegatoare. La fel s-ar intampla cu alte 100 de milioane de hectare, folosite acum pentru cultivarea de hrana pentru animale.

O alta consecinta a renuntarii globale la carne ar fi reducerea riscului dezvoltarii de infectii rezistente la antibiotice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *