Ecologistii au obtinut peste 50% din voturi la Silistea Pungesti

0
404
Ecologiştii au obţinut peste 50% din voturi la Siliştea Pungeşti
Ecologistii au obtinut peste 50% din voturi la Silistea Pungesti
Ecologistii au obtinut peste 50% din voturi la Silistea Pungesti

Partidul Ecologist Roman a obtinut peste 50 la suta din optiunile celor care s-au prezentat, duminica, la vot, pentru alegerile europarlamentare, in localitatea vasluiana Silistea – Pungesti, acolo unde compania Chevron a inceput, in urma cu aproape o luna, explorarea gazelor de sist.

Potrivit datelor comunicate, marti, de Biroul Electoral Judetean (BEJ) Vaslui, 55,78 la suta din locuitorii din Silistea, comuna Pungesti, care s-au prezentat la urne la alegerile europarlamentare au votat cu Partidul Ecologist Roman (PER), transmite corespondentul Mediafax.

In aceeasi localitate, in extravilanul careia compania Chevron a demarat la inceputul acestei luni lucrarile de explorare a gazelor de sist, Alianta PSD-UNPR-PC, aflata la guvernare, a obtinut doar 6,31 la suta din optiunile electoratului.

In localitatea Armasoaia, invecinata cu Silistea si unde primarul comunei Pungesti, Mircea Vlasa (PSD), isi are domiciliul, satenii au votat in proportie de 51,61 la suta tot cu PER, in timp ce Alianta PSD-UNPR-PC a primit 20,55 la suta din voturile populatiei.

In judetul Vaslui, PER a obtinut 0,42 la suta din optiunile electoratului, in conditiile in care a adunat 1.416 voturi din toate cele 81 de comune si cinci orase din judet. Numai din comuna Pungesti, ecologistii au adunat 205 voturi, ceea ce reprezinta aproape 15 la suta din optiunile electoratului din judetul Vaslui.

In localitatea Silistea, s-au desfasurat, in ultima jumatate de an, numeroase proteste ale localnicilor si activistilor de mediu fata de explorarea si exploatarea gazelor de sist.

Chevron a inceput forajul de explorare a gazelor de sist in comuna vasluiana Pungesti, dupa cinci luni de la demararea lucrarilor de amenajarea a platformei pe care este amplasata sonda, compania sustinand ca lucrarile se desfasoara “intr-un mod sigur si responsabil fata de mediul inconjurator”.

Lucrarile de explorare a gazelor de sist sunt derulate de Chevron in extravilanul satului vasluian Silistea din comuna Pungesti, fiind prima zona din Romania unde compania petroliera a inceput prospectiunile pentru identificarea unor posibile zacaminte neconventionale.

Activitatile de foraj, realizate de firma Dafora din Medias, au inceput la cinci luni de la demararea lucrarilor de amenajare a platformei pe care a fost amplasata sonda de foraj cu care vor fi scoase la suprafata roci care, ulterior, vor fi analizate in laborator.

Chevron Romania detine alte trei acorduri de mediu in judetul Vaslui pentru explorarea gazelor de sist in localitatile Paltinis – Bacesti, Popeni – Gagesti si Puiesti. De asemenea, compania petroliera a mai obtinut, in urma cu o luna, si cea de-a doua autorizatie de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare, in perimetrul detinut la Puiesti.

Dupa ce compania Chevron a obtinut, in 3 octombrie 2013, autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, la Pungesti au avut loc mai multe proteste violente ale localnicilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.