Turismul durabil inseamna abilitatea destinatiei turistice de a ramane competitiva impotriva tuturor problemelor aparute, de a atrage vizitatorii pentru prima oara si sa-i fidelizeze ulterior, de a ramane unica din punct de vedere cultural si a fi intr-un permanent echilibru cu mediul ambiant.
Organizatia Mondiala a Turismului,Asociatia de Turism ASIA-PACIFIC,World Travel and Tourism Council(WTTC) se numara printre organizatiile internationale si regionale care dezvolta politici si linii directoare cu privire la conservarea si protejarea resurselor naturale.Chiar industria hoteliera a initiat o miscare agresiva pentru combaterea pierderilor in utilizarea apei si energiei,reducand utilizarea chimicalelor in spalatorii si sporind folsirea de materiale reciclabile ca hartie igienica,sapun etc.
In publicatia Organizatiei Mondiale A Turismului „Turismul in anul 2010” se constata ca secolul XXI-lea se confrunta cu doua mari probleme:
-1. o mare responsabilitate si un respect profund pentru populatiile destinatiei gazda si pentru cultura lor.
-2. o mare responsabilitate a celor care calatoresc reflectand noi modalitati de consum,o atentie in crestere acordata de catre turisti educatiei.
De aceea, turismul durabil reflecta 3 aspecte importante:
a.calitate – turismul durabil prevede o experienta valoroasa pentru vizitatori,imbunatatind in acelasi timp calitatea vietii comunitatii gazda si protejand mediul;
b.continuitate – turismul durabil asigura continuitate resurselor naturale pe care se bazeaza si o continuitate a culturii comunitatii gazda cu experiente satisfacatoare pentru vizitatori
c.echilibru – turismul durabil asigura un echilibru intre nevoile industriei turistice,ale partizanilor mediului si comunitatii locale.
Scopurile turismului durabil sunt:
-sa imbunatateasca calitatea vietii comunitatii gazda
-sa prevada echitate intra si intre generatii
-sa protejeze calitatea mediului prin mentinerea diversitatii biologice si a sistemelor ecologice
-sa asigure integritatea culturala si coeziunea sociala a comunitatii
-sa prevada experiente de o inalta calitate pentru vizitatori.
Baltaretu Andreea-Ecoturism si dezvoltare durabila, Ed.Prouniversitaria, 2007,Bucuresti