Editia a 4-a a ecOprovocarea – ingeniozitate in sprijinul naturii

Editia a 4-a a ecOprovocarea - ingeniozitate in sprijinul naturii
Editia a 4-a a ecOprovocarea – ingeniozitate in sprijinul naturii

Competitia educationala ecOprovocarea anunta rezultatele partiale dupa primele 5 luni de la demararea editiei a IV-a, rezultate care se traduc in beneficii reale pentru mediu si implicit pentru comunitatile in care proiectul se desfasoara (Calarasi si Zalau). Elevii ecOambasadori din cele 4 unitati de invatamant inscrise anul acesta in competitie au dat dovada de ambitie, ingeniozitate si motivatie. Ei si-au implicat activ colegii si profesorii in numeroase activitati care ofera solutii pentru diminuarea problemelor de mediu cu care se confrunta comunitatile din care fac parte.

EcOprovocarea este o competitie educationala organizata de ViitorPlus asociatia pentru dezvoltare durabila si sponsorizata de TenarisSilcotub.

La inceputul anului scolar 2013-2014, 4 unitati scolare din judetele Calarasi si Salaj, au acceptat provocarea de a actiona in spiritul unui mediu mai curat si de a transmite comunitatilor in care traiesc importanta unui comportament responsabil fata de natura.
Alerta Manager.roDescarca aici Programul Special de Alerta Manager.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Stirile Relevante ale Momentului! …clic aici

Astfel, in fiecare scoala s-a format o echipa de 10 elevi si 3 profesori, care au participat la o conferinta de pregatire unde s-au familiarizat cu regulamentul de organizare si desfasurare a competitiei si au dobandit statutul de ecOambasadori.

Apoi, ecOambasadorii au pornit la drum cu misiunea de a organiza pe tot parcursul anului scolar evenimente si proiecte de reciclare, de ingrijire a spatiului verde si de constientizare a comunitatii privind diferitele problematici de protectie a mediului s.a.

In primele 5 luni de proiect, activitatile planificate si organizate de ecOambasadori, alaturi de colegi, profesori si membrii ai comunitatii lor, au condus la obtinerea urmatoarelor rezultate:

– 30.987 kg de deseuri colectate si trimise catre reciclare;
– 8700 m de spatiu verde amenajat;
– 94 saci de deseuri stranse din areale naturale;
– 2830 puieti plantati manual;
– 638 evenimente eco (targuri de resurse, campanii de constientizare);
– 2257 materiale educationale pe teme de mediu realizate de elevi (rezumate, fotoreportaje, specii de biodiversitate documentate s.a.);
– 372 parteneriate incheiate cu institutii locale si firme private implicate in desfasurarea activitatilor proiectului;
– 8486 voluntari implicati in activitati de protectia mediului;
– 280 aparitii media in presa locala din Calarasi si Salaj, dar si in ziare de mediu nationale sau regionale.

Pentru fiecare activitate desfasurata si pentru rezultatele benefice asupra mediului, echipele de ecOambasadori din fiecare unitate de invatamant sunt evaluate dupa un punctaj prestabilit. La finalul anului scolar, in functie de numarul de puncte obtinute, fiecare scoala si fiecare ecOambasador poate castiga un premiu. Valoarea totala a granturilor si premiilor acordate in proiect este de 32.800 ron.

In fiecare an suntem placut surprinsi de diversitatea activitatilor si creativitatea ecOambasadorilor. Intre ei se creeaza o competitivitate constructiva, iar noi suntem uimiti in fiecare zi de ceea ce reuseste sa faca o mana de oameni impreuna cu masele de voluntari pe care ii atrag in jurul lor. EcOambasadorii demonstreaza ca exista solutii si activitati extrascolare care plac si care ajuta atat mediul, cat si oamenii.

Ei se provoaca unii pe altii, invata unii de la altii si ne invata si pe noi ca ambitia, seriozitatea, implicarea si ingeniozitatea aduc rezultate vizibile. spune Lucia Cojocaru, coordonator al proiectului ecOprovocarea.

Unitatile scolare inscrise in competitie sunt: Scoala Gimnaziala Mircea Voda si Colegiul Economic, din municipiul Calarasi; Scoala Gimnaziala Mihai Eminescu si Scoala Gimnaziala Simion Barnutiu, din municipiul Zalau.

In perioada care urmeaza ecOambasadorii vor continua sa se provoace reciproc si sa desfasoare activitati utile si interesante. La inceputul lunii a VI-a de competitie au avut deja preocupari complexe (marsuri stradale si intalniri cu autoritatile locale), iar programul echipelor se anunta foarte incarcat pe ultima suta de metri inainte de incheierea anului scolar.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente