Reprezentanta Romaniei la Solar Decathlon Europe 2014 s-a alaturat oficial comunitatii autorilor locuintelor viitorului. In compania celor mai importante puteri stiintifice si economice ale lumii, ca Japonia, Statele Unite ale Americii, Franta, Spania, Elvetia sau Germania, echipa de studenti bucuresteni a facut un prim pas spre prezentarea inovatiei romanesti.
Mai mult, pe 9 iunie Solar Decathlon Europe a devenit, pentru o zi, centrul cercetarii stiintifice autohtone. Alaturi de EFdeN, de Secretarul de Stat in Ministrul Educatiei Nationale, Tudor Prisecaru si de ambasadorului Romaniei in Franta, Bogdan Mazuru, s-au alaturat reprezentanti ai Institutului Cultural Roman, ai Agentiei Spatiale Romane sau ai Institului de Cercetare pentru Fizica si Inginerie Nucleara (Laserul de la Magurele) pentru a celebra relansarea inovatiei romanesti.DSC01171
EFdeN si-a indeplinit obiectivul principal pe care echipa de studenti voluntari si l-a propus in urma cu aproape 2 ani: proiectarea si constructia casei viitorului in Romania, iar apoi reasamblarea acesteia la Versailles. Pana pe 14 iulie prototipul de casa solara, eficienta energetic, sustenabila si inteligenta poate fi vizitat in La Cite du Soleil. Peste 4000 de vizitatori au trecut deja pragul locuintei in Franta. Laudele lor pentru munca tinerilor romani au fost necontenite. Designul mobilierului facut in colaborare cu Atipic, optimizarea instalatiilor oferite de Romstal si Schneider, ansamblurile constructive marca Saint Gobain sau turul virtual facut de 360Design au facut deliciul publicului.
Ce nu trebuie sa ratati cand veti vizita prototipul EFdeN, fie in satul solar fie cand va fi montat pe pozitie in Romania? In primul rand, elementul arhitectural central, acea oaza de verdeata din mijlocul casei care reprezinta o sera productiva si bioclimatica, o adevarata noutate in domeniul eficientei energetice. Materialele cu schimbare de faza sunt o alta inovatie pe care o puteti vedea in interiorul EFdeN, ele asigurand incalzirea si racirea pasiva a casei, la fel cum este si canapeaua din living, fabricata din Basotect, un material cu proprietati fonoabsorbante. Nu in ultimul rand, plantele aeriene integrate in mobila sau muschiul din bai care regleaza umiditatea locuintei sunt unele dintre principalele puncte de atractie.