Elaborarea planurilor de management pentru ariile protejate Padurea Neudorfului si Raul Mures intre Lipova si Paulis

Elaborarea planurilor de management pentru ariile protejate Padurea Neudorfului si Raul Mures intre Lipova si Paulis
Elaborarea planurilor de management pentru ariile protejate Padurea Neudorfului si Raul Mures intre Lipova si Paulis

Incepand cu luna iulie 2013 s-au realizat primii pasi in implementarea proiectului “Elaborarea planurilor de management pentru ROSCI0337 Padurea Neudorfului si ROSCI0370 Raul Mures intre Lipova si Paulis”, proiect co-finantat de Uniunea Europeana prin Programul Operational Sectorial de Mediu si bugetul de stat, pe care Asociatia Excelsior il va derula pana in 30 iunie 2015.

Proiectul beneficiaza de o suma de 726.450 lei, 100% rambursabili, suprafata vizata depasind 5.000 de hectare (ROSCI0337 Padurea Neudorfului – 4502 ha, ROSCI0370 Raul Mures intre Lipova si Paulis – 619 ha). Intr-o zona supusa presiunilor economice, atat in ceea ce priveste ocuparea terenurilor, cat si a utilizarii resurselor naturale sunt necesare masuri adecvate pentru reducerea impactului negativ al oricarui proiect economic, cu atat mai mult cu cat in areal sunt deja planificate tronsonul de cale ferata de mare viteza Paulis-Simeria, precum si alte proiecte economice de amploare.

Prin elaborarea planurilor de management ale celor doua situri Natura 2000, proiectul doreste sa reglementeze activitatea economica, inclusiv activitatea agricola si cea forestiera, de pe teritoriul siturilor. Astfel, este esential ca toti factorii interesati sa fie informati si sa participe la activitatile proiectului, pentru a lua parte la procesul de elaborare si aprobare a planurilor de management.

Obiectivul principal al proiectului consta in imbunatatirea statutului de conservare a habitatelor si a speciilor de importanta comunitara si nationala din siturile Natura 2000 ROSCI0337 Padurea Neudorfului si ROSCI0370 Raul Mures intre Lipova si Paulis, prin elaborarea planurilor de management ale acestora si constientizarea populatiei cu privire la necesitatea si importanta elaborarii si implementarii planurilor de management. Proiectul mai vizeaza si imbunatatirea statutului de conservare a 17 specii si 2 habitate de importanta comunitara in special si a tuturor speciilor si habitatelor vizate de proiect in general.

In perioada de implementare sunt prevazute o serie de activitati, dintre care mentionam:

Inventarierea, cartografierea, determinarea statutului actual de conservare si elaborarea strategiilor de conservare a speciilor si habitatelor de importanta comunitara din ROSCI0337 Padurea Neudorfului si ROSCI0370 Raul Mures intre Lipova si Paulis. Aceasta activitate este necesara pentru completarea informatiilor referitoare la speciile si habitatele de importanta comunitara identificate in zona tinta, informatii ce vor fi utilizate la elaborarea planurilor de management. Cunoasterea informatiilor de acest tip va permite elaborarea strategiilor, elaborarea si implementarea in teren a eventualelor masuri de conservare stabilite ca fiind necesare.

Inventarierea factorilor antropici cu influenta negativa asupra statutului de conservare a speciilor si habitatelor de importanta comunitara din ROSCI0337 Padurea Neudorfului si ROSCI0370 Raul Mures intre Lipova si Paulis. Aceasta activitate este necesara pentru a putea evalua toate aspectele legate de evolutia populatiilor speciilor si habitatelor prezente in cele doua situri. Informatiile obtinute vor fi utilizate la elaborarea strategiilor de conservare a speciilor si habitatelor, la stabilirea masurilor pentru mentinerea sau imbunatatirea statutului lor si la elaborarea planurilor de management pentru ROSCI0337 Padurea Neudorfului si ROSCI0370 Raul Mures intre Lipova si Paulis.

Elaborarea de studii privind statutul socio-economic al comunitatilor locale din ROSCI0337 Padurea Neudorfului si ROSCI0370 Raul Mures intre Lipova si Paulis. Pana in momentul de fata au fost elaborate o serie de planuri locale pentru dezvoltare durabila a unor comune de pe teritoriul siturilor, care cuprind informatii cu privire la caracteristicile economice si sociale ale acestora. Aceste planuri de dezvoltare nu abordeaza insa intr-un mod integrat toata regiunea, toate comunele cuprinse pe teritoriul ROSCI0337 Padurea Neudorfului si ROSCI0370 Raul Mures intre Lipova si Paulis, si de asemenea nu fac legatura intre statutul social si economic al comunitatilor si masurile de conservare a speciilor care fac obiectivul de conservare al celor doua situri.

Elaborarea planurilor de management pentru ROSCI0337 Padurea Neudorfului si ROSCI0370 Raul Mures intre Lipova si Paulis. Planurile de management ale ariilor naturale protejate reprezinta instrumentele de lucru care permit managementul durabil al resurselor naturale de pe teritoriul acestora, fiind vorba despre aplicarea efectiva a masurilor de management si conservare a speciilor si habitatelor de importanta comunitara si nationala de pe teritoriul lor. Elaborarea planurilor de management va avea ca suport rezultatul studiilor efectuate in prealabil. Prin planurile de management vor putea fi reglementate activitatile umane cu potential impact negativ asupra biodiversitatii desfasurate in ROSCI0337 Padurea Neudorfului si ROSCI0370 Raul Mures intre Lipova si Paulis, cu considerarea necesitatilor de dezvoltare durabila a comunitatilor locale.

“Elaborarea planurilor de management pentru ROSCI0337 Padurea Neudorfului si ROSCI0370 Raul Mures intre Lipova si Paulis” este cel de-al treilea proiect finantat prin axa 4 a POS Mediu implementat de catre Asociatia Excelsior. Asociatia Excelsior intentioneaza preluarea custodiei celor doua situri cu ocazia primei licitatii de atribuire a custodiei siturilor care va fi lansata cel mai probabil in aceasta toamna.

Proiectul are o insemnatatate deosebita prin faptul ca ariile naturale protejate vizate reprezinta o punte de legatura intre Defileul Muresului Inferior si Lunca Muresului Inferior, concurand la intregirea cursului raului Mures ca arie naturala protejata, reprezentand un important coridor ecologic pentru numeroase specii.

(actualitati-arad.ro va ofera integral comunicatul transmis de Asociatia Excelsior. actualitati-arad.ro nu isi asuma in niciun fel raspunderea pentru continutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente