Electrica nu a uitat de eoliene: O parte din investitiile de 111 mil. euro realizate s-au dus pentru turbinele din Galati si Constanta

Chinezii de la Goldwind vor furniza 20 de turbine eoliene de 50
Electrica nu a uitat de eoliene: O parte din investitiile de 111 mil. euro realizate s-au dus pentru turbinele din Galati si Constanta

Electrica, singura firma controlata de statul roman activa in domeniul distributiei si furnizarii de energie electrica, a realizat impreuna cu filialele sale investitii de 501,7 mil. lei (111 mil. euro) in primele noua luni ale acestui an.

Electrica, singura firma controlata de statul roman activa in domeniul distributiei si furnizarii de energie electrica, a realizat impreuna cu filialele sale investitii de 501,7 mil. lei (111 mil. euro) in primele noua luni ale acestui an.

O parte din aceasta suma s-a dus pentru pregatirea lucrarilor la parcurile eoliene de la Frumusita (judetul Galati) si Chirnogeni (judetul Constanta), proiecte la care compania lucreaza de circa patru ani de zile si care ar reprezenta primul pas facut de firma de stat in domeniul productiei de energie.

In timp ce Electrica inca nu a finalizat aceasta investitie, in Romania sectorul eolian a atras din 2010 si pana in prezent fonduri de peste 2 mld. euro. Grupuri precum CEZ (Cehia), Enel (Italia) sau Petrom au pus in functiune in ultimii trei ani parcuri eoliene cu o capacitate apropiata de cea a celor doua reactoare de la Cernavoda, fiind atrase mai ales de schema de sprijin generoasa pusa la dispozitie de statul roman.

Punct si de la capat

Potrivit celor mai recente informatii disponibile, compania a reluat licitatiile pentru echiparea cu turbine a parcului de la Frumusita dupa ce firma a anulat la inceputul acestui an licitatia organizata initial.

Astfel, Electrica a publicat luna trecuta anuntul in ve­de­rea selectarii furnizorului turbinelor pentru parcul eolian de 45 MW de la Frumusita, un contract in valoare de 74,7 mi­lioane de euro fara TVA. Potrivit site-ului companiei de stat, pro­iectul Frumusita a obtinut toate avizele necesare construi­rii si au fost elaborate proiectele tehnice pentru lucrarile de infrastructura aferente. Aceste lucrari fac obiectul unui alt contract, cu valoarea de 16,1 milioane de euro, fara TVA.

Compania de stat s-a apropiat cel mai mult de realizarea proiectului din Galati la sfarsitul anului trecut, cand licitatia internationala organizata in acest scop a atras oferte din partea firmelor Vestas (Danemarca) si Sinovel (China), doi dintre cei mai mari producatori de turbine eoliene din lume. Potrivit anuntului de licitatie de anul trecut, valoarea estimata a turbinelor pe care voia sa le cumpere Electrica era cuprinsa intre 53 mil. si 63 mil. euro, iar suma evaluata pentru lucrari de mentenanta varia intre 17 milioane euro si 20 mil. euro.

Licitatia a fost insa anulata in luna ianuarie a acestui an. Printre motivele anularii procedurii de selectie a furnizorului de turbine eoliene, directorul general Electrica SA de la vremea aceea, Ioan Folescu, a mentionat lipsa unor prevederi din caietul de sarcini si faptul ca ofertele depuse de cele doua companii „nu au avut toti parametrii pentru a putea fi comparate“.

Afaceri in scadere, dar mai profitabile

In primele noua luni ale lui 2012, aparatul central al Electrica SA a inregistrat o cifra de afaceri de 492 milioane de lei (108 milioane de euro), mai putin de jumatate comparativ cu rulajul realizat in aceeasi perioada a anului trecut. Rezultatul nu cuprinde afacerile derulate de filialele de distributie ale Electrica si nici de Electrica Furnizare, companie infiintata la mijlocul anului trecut. Profitul net al companiei pentru primele trei trimestre s-a situat la 40,7 milioane de lei (9 milioane de euro), de trei ori mai mare decat in perioada simlara a lui 2011. Pentru anul viitor, compania estimeaza o cifra de afaceri si un profit net echivalent indicatorilor aprobati pentru anul acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *