Elevii teleormaneni vor planta, in aceasta primavara, peste 66.000 de puieti forestieri

Elevii teleormaneni vor planta, in aceasta primavara, peste 66.000 de puieti forestieri
Elevii teleormaneni vor planta, in aceasta primavara, peste 66.000 de puieti forestieri

In Romania a devenit deja traditie ca perioada 15 martie-15 aprilie a fiecarui an sa fie dedicata in mod cu totul special actiunilor de extindere a suprafetelor impadurite, precum si organizarii de activitati specifice in scopul sensibilizarii populatiei si a factorilor decizionali cu privire la importanta padurii, a rolului acesteia in mentinerea echilibrului ecologic, a starii de sanatate a romanilor. Rolul de organizator principal al unor astfel de actiuni, derulate in “Luna plantarii arborilor” (15 martie – 15 aprilie), si l-a asumat, de foarte multi ani, Regia Nationala a Padurilor – ROMSILVA, in teritoriu acestea fiind derulate sub coordonarea conducerilor si a specialistilor Directiilor Silvice Judetene.

In acest an, in judetul nostru Directia Silvica Teleorman deruleaza un program de regenerare naturala si artificiala a padurilor pe o suprafata de 173 hectare, actiunile proprii de plantare de puieti forestieri, pe o suprafata de 66 de hectare, aflandu-se in plina desfasurare. In paralel, se desfasoara lucrarile de pregatire a terenului, de plantari de butasi si semanat in cele sase pepiniere ale Directiei Silvice pentru obtinerea puietilor silvici necesari in urmatorii ani.

De remarcat faptul ca materialul saditor este asigurat in regie proprie, in afara celor 300.000 puieti forestieri necesari pentru propriul program de plantari, Directia Silvica Teleorman dispunand de un excedent de circa un milion de puieti apti de plantat. Din disponibilul de puieti, cu aprobarea conducerii RNP ROMSILVA, cateva mii de puieti au fost repartizati altor Directii Silvice din tara, iar la solicitarea Inspectoratului Scolar Judetean Teleorman a fost asigurat, cu titlu de sponsorizare, spre folosinta unitatilor scolare, un numar de 66.170 puieti forestieri ce vor fi plantati in aceasta perioada. Directia Silvica Teleorman a asigurat astfel, gratuit, materialul saditor necesar, dar, la solicitarea conducerilor unitatilor scolare care si-au propus sa organizeze actiuni de impadurire in aceasta primavara, specialistii silvici ai acestei institutii asigura si asistenta tehnica la plantarea de puieti forestieri.

In multe scoli teleormanene au avut loc sau urmeaza sa se desfasoare simpozioane dedicate “Zilei internationale a padurilor”, cu tema principala “Padurile si schimbarile climatice”, in scopul educarii tinerei generatii, indeosebi a copiilor, in spiritul dragostei si respectului fata de padure, fata de mediul inconjurator, de care depinde insasi sanatatea oamenilor. Actiuni de plantare de puieti forestieri au fost programate in aceasta primavara de catre elevii si cadrele didactice de la scolile gimnaziale li liceele de pe raza intregului judet. Astfel, au avut loc actiuni de impadurire la care au participat elevii de la : Scoala Gimnaziala Vedea, Liceele Tehnologic nr. 2 si “Virgil Madgearu” din Rosiorii de Vede, Liceul Teoretic Videle, Scoala Gimnaziala Tatarasti de Sus. In zilele urmatoare, la actiuni de plantare de puieti forestieri vor participa elevi ai Colegiului National “Unirea” Turnu Magurele si ai Scolilor Gimnaziale Plosca, Segarcea Vale, Rasmiresti, Plopii Slavitesti, Beciu, Saelele, Lunca, Colegiului Tehnic “G-ral David Praporgescu”, precum si cei ai Scolii Gimnaziale Bragadiru si Scolii nr. 7 din Alexandria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *