EMAS – cheia performantei de mediu si a succesului in afaceri

emasEMAS – cheia performantei de mediu si a succesului in afaceri

In contextul dezvoltarii durabile, protectia mediului a devenit parte integranta a managementului organizatiilor. La nivel global ca instrumente de referinta pentru imbunatatirea performatelor de mediu ale organizatiilor sunt utilizate sistemele de management de mediu.

La nivel european, Comisia promoveaza o abordare coerenta privind imbunatatirea performatelor de mediu ale organizatiilor prin adoptarea Regulamentului nr. 1836/1993 care permite participarea voluntara a companiilor din sectorul industrial la schema comunitara de management de mediu si audit (EMAS).

Datorita necesitatilor de imbunatatire si de crestere a eficientei aplicarii prevederilor Regulamentul nr. 1836/1993, precum si datorita interesului manifestat de organizatii din diferite sectoare de activitate de a participa voluntar la EMAS, Regulamentul nr. 1836/1993 a fost supus procesului de revizuire. Astfel, in anul 2001, apare Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului nr. 761/2001 care permite participarea voluntara a organizatiilor la schema comunitara de eco-management si audit (EMAS).

Regulamentul nr. 761/2001 se adreseaza organizatiilor (companie, corporatie, firma, intreprindere, autoritate sau institutie, o parte sau o combinatie a acestora, cu raspundere limitata sau cu orice alt statut juridic, publica sau privata care are propria structura functionala sau administrativa) din toate sectoarele de activitate, care doresc sa isi imbunatateasca continuu performanta de mediu.

Participarea in cadrul schemei comunitare de eco-management si audit este voluntara si se realizeaza prin inregistrarea organizatiilor in cadrul acestei scheme, denumita inregistrare EMAS. Pentru a incuraja participarea voluntara a IMM-lor in cadrul EMAS, tariful pentru inregistrarea sau reinnoirea inregistrarii EMAS se reduce cu 25%.

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile promoveaza EMAS la nivel national inca din anul 2004, iar aceasta actiune are caracter permanent. In acest sens, la nivel national au fost organizate seminarii de instruire, de diseminare a informatiilor privind componentele si obiectivele principale ale EMAS, in randul organizatiilor si a autoritatilor implicate in punerea in aplicare a prevederilor Regulamentului nr. 761/2001.

La nivel national legislatia in domeniul EMAS este urmatoarea:

o Ordinul nr. 50/2004 privind Stabilirea procedurii de organizare si coordonare a schemelor de management de mediu si audit (EMAS), in vederea participarii voluntare a organizatiilor la aceaste scheme, cu modificarile si completarile ulterioare;

o OM nr. 1018/2006 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare EMAS;

o OM nr. 790/2006 pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Comitetului Consultativ EMAS si a Biroului EMAS;

o OM nr. 1201/2006 privind Regulamentul de organizare si functionare a Comisiei pentru acreditarea persoanelor fizice si juridice ca verificatori de mediu;

o OM nr. 1100/2007 privind modificarea si completarea Regulamentului de organizare si functionare al Comisiei pentru acreditarea persoanelor fizice si juridice ca verificatori de mediu.

Abordarea credibila si riguroasa a imbunatatirii performantei de mediu a organizatiei inregistrata EMAS se realizeaza prin:

  • implementarea la nivelul organizatiei a unui sistem de management de mediu (SMM) operational conform ISO 14001;
  • conformarea cu legislatia de mediu;
  • evaluarea sistematica, obiectiva si periodica a performantei sistemului de management de mediu, prin audit de mediu;
  • validarea informatiilor cuprinse in declaratia de mediu de catre un verificator de mediu acreditat pentru domeniul de activitate al organizatiei si punerea acestor informatii la dispozitia publicului si a altor parti interesate prin publicarea acestora.

Un sistem de management de mediu operational, conduce la imbunatatirea continua a performantelor de mediu la nivelul celor mai bune tehnici disponibile ale momentului, in paralel cu imbunatatirea perfomantelor economice prin:

O respectarea reglementarilor de mediu aplicabile activitatii organizatiei;

O aplicarea unor masuri de prevenire si de reducere a poluarii;

O utilizarea responsabila a resurselor naturale, economice si umane.

Reducerea costurilor se reflecta in eficientizarea proceselor existente sau introducerea unor tehnologii noi, prietenoase mediului.

Inregistrarea EMAS confera organizatiilor un plus de valoare pe piata, credibilitate si transparenta, prin punerea la dispozitia publicului si a altor parti interesate a informatiilor cuprinse in declaratia de mediu privind impactul asupra mediului, a modului in care organizatia se implica activ prin angajatii sai in imbunatatirea continua a performantei de mediu. In acest mod, organizatia inregistrata EMAS isi imbunatateste imaginea publica in fata clientilor, partenerilor, investitorilor si comunitatii locale, castiga increderea partilor interesate devenind competitiva pe piata nationala si europeana.

Detalii suplimentare privind EMAS:

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile
Directia Controlul Poluarii si Managementul Riscului
Tel/Fax: 021.316.04.21
www.mmediu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *