Demers original pentru produse sanatoase

agricultura taraneascaIn perioada iunie-septembrie 2008, peste 100 de persoane din Timisoara au fost hranite in mod sanatos, prin intermediul sistemului ASAT – Asociatia pentru Sustinerea unei Agriculturi Taranesti.

Acest sistem se bazeaza pe dezvoltarea unei relatii directe intre consumatori si mici producatori de proximitate, care cultiva produse in mod traditional. In felul acesta se asigura elminiarea lungului sir de intermediari, si se creeaza premizele pentru o buna cunoastere a modului in care sunt cultivate produsele. Pe parcursul contractului consumatorii au facut diverse vizite la ferma producatorului, pentru a se convinge personal de felul in care este produsa o parte din hrana zilnica.
Sistemul se bazeaza pe incheierea unor contracte directe cu producatorul, prin care acesta se obliga sa asigure produse naturale, realizate in ferma proprie. Saptamanal au fost aduse de la Belint legume proaspete si brinza de oaie. Pe intreaga perioada a contractului cumparatorii au achizitionat produsele la un pret unic, negociat inaintea semnarii contractului.
„Multi ani de-a randul, romanii au avut experienta unor relatii directe cu tarani care le asigurau oua, lapte, branza sau diferite legume. Provocarea a fost sa depasim nivelul unor initiative individuale – si pe cale de disparitie – si sa dezvoltam acest mecanism de intalnire directa dintre micii producatori si consumatori. Participarea la acest tip de proiect m-a obligat sa fiu mai constienta cu privire la calitatea alimentelor pe care le consum, la consecintele sociale si fata de mediu ale alegerilor zilnice din cosul de cumparaturi”, Mihaela Vetan – coordonator proiect ASAT.

In vederea pregatirii pentru sezonul urmator (anul 2009), este prevazuta organizarea unei intalniri pe data de 10 Noiembrie 2008, intervalul orar 17.30-19.30, Sala de Consiliu a Primariei Timisoara.

Cu aceasta ocazie vor fi prezentate mai multe informatii despre proiect si se vor putea face inscrieri pentru a intra in sistemul ASAT.

Persoana de contact: Mihaela Vetan, coordonator proiect ASAT
Telefon:0741-232602, adresa de e.mail: [email protected]

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente