Conferinta – Energia eoliana in Romania

eolieneIntalnire al industriei energiei eoliene din Romania la RENEXPO® South-East Europe din 19 noiembrie 2008

Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE) impreuna cu REECO vor organiza pe 19 noiembrie 2008, in Bucuresti prima conferinta internationala pe tema „Energia Eoliana in Romania”.

Evenimentul a fost initiat de REECO RO Expozitii, membru al grupului REECO din Germania, si se va desfasura in cadrul targului international RENEXPO® SOUTH-EAST EUROPE „Targ international si conferinta pentru energie regenerabila si eficienta energetica in constructii si renovari”, la Centrul Cultural Sala Palatului, Bucuresti.

Principalele obiective ale acestui eveniment sunt incurajarea companiilor straine si a investitorilor de a se implica mult mai agresiv in infrastructura pietei energetice romanesti si de a identifica punctele pro si contra din domeniile legilativ, financiar si ethnic pentru dezvoltarea si implementarea tehnologiilor „curate” si inovatoare, care cresc eficienta si reduce impactul asupra mediului.

Background:
Provocarea acestui secol consta in abordarea preocuparilor referitoare la mediul inconjurator si in acelasi timp sustinerea cresterii economice si satisfacerea cererii pentru un nivel de trai mai bun.

In viitorul apropiat, pe fondul cadrului legislativ European nou integrat, „energie – schimbari climatice” (energy-climate change) si a Summit-ului G8 in Japonia 2008, Europa, dar in particular Romania, se va vedea confruntata, sigur, cu cereri aditionale in special legate de energia regenerabila si a emisiilor de gaze cu efect de sera (GHG).

Cat de competitive pot deveni optiunile pentru energie regenerabila? Sunt administratiile locale pregatite pentru respectarea angajamentelor luate de UE? Este infrastructura retelei locale de transmisie si distributie pregatita pentru a face fata noilor capacitati ale fermelor eoliene? Acestea sunt doar cateva dintre provocarile pe care va invitam sa le rezolvam impreuna.

Credem ca politica energetica indreptata spre acceptabilitate din punct de vedere financiar pe termen lung, mediul inconjurator curat, ca mentinerea si securitatea trebuie sa fie concentrate pe o mare varietate de optiuini de energie regenerabila – solara, eoliana, microhidrocentrale, biomasa si altele.

Probleme ce trebuiesc luate in considerare:
– POLITICI, regulamente si standarde din Romania referitoare la promovarea si dezvoltarea fermelor eoliene, avand n vedere noile directive UE.
– Potentilalul energiei eoliene din Romania – evaluarea starii curente a energiei eoliene.
– Infrastructura retelei de transmisie si distributie
– Suport financiar local – mecanisme financiare bazate pe mecanismele dezvoltate in cadrul protocolului de la Kyoto, cum ar fi Implementare Comuna (Joint Implementation – JI); Schema Transferului de Emisii (Emission Trading Scheme – ETS); Mecanisme pentru Dezvoltare curata (Clean Development Mechanisms – CDM)
– Invatarea din experiente similare in implementarea tehnologiilor eoliene, povesti de success in unele state care au aderat recent la UE si/sau cu tarditie in UE.
– Oportunitati de cooperare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *