Emisiile de carbon ale Chinei zboara peste cele ale SUA

Emisiile de carbon ale Chinei zboara peste cele ale SUA, arata noi date, facand din aceasta principala tinta in dezbaterea pe tema incalzii globale .
Poluarea cu dioxid de carbon a Chinei a crescut cu 8% in 2007 si a fost responsabila pentru doua treimi din cresterea globala a emisiilor de CO2 a anului precedent, conform expertilor de la Netherlands Environmental Assessment Agency.
Productia de ciment necesara pentru a satisface cererea Chinei de infrastructura care sa sustina o economie in continua crestere a fost un factor important : jumatate din productia mondiala de ciment este in China, si este responsabila de 20% din emisiile de CO2 ale tarii. Refacerea drumurilor si a caselor dupa cutremurul din provincial Sichuan va creste cererea de ciment.
Conform datelor, China este acum responsabila de 26% din emisiile mondiale de CO2, urmata de SUA cu 22%. Statele UE produc 12%, India 8% si Federatia Rusa 6%.
Pe cap de locuitor totusi, China este in continuare mult in spatele SUA, ce ramane cel mai mare poluator pe locuitor la o diferenta semnificativa. Cetatenii SUA produc in medie 19,4 tone de CO2 anual, in vreme ce in China se produc doar 5,1 tone. Rusii produc fiecare 11,8 tone, cetatenii UE 8,6 tone, iar indienii doar 1,8 tone de persoana.
Cercetatorii olandezi au folosit noi date despre consumul mondial de energie si productia de ciment din 2007 adunate de gigantul petrolier BP. Anul trecut, aceeasi echipa a surprins analistii cand a declarat ca China a depasit deja SUA ca principal producator de CO2.

Sursa : www.theguardian.co.uk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *