Enel va investi 6 mld. euro in sectorul regenerabilelor in urmatorii cinci ani, inclusiv in Romania

Problemele energiei eoliene, aduse în aten?ia lui Ponta de un primar din Constan?a
Enel va investi 6 mld. euro in sectorul regenerabilelor in urmatorii cinci ani, inclusiv in Romania
Enel va investi 6 mld. euro in sectorul regenerabilelor in urmatorii cinci ani, inclusiv in Romania

Compania italiana Enel va investi 6 miliarde de euro pana in 2018 in sectorul energiei regenerabile, inclusiv in Romania, a declarat, miercuri, Fulvio Conti, CEO al Enel, intr-o conferinta cu ocazia prezentarii rezultatelor financiare ale companiei.

‘Grupul va continua sa investeasca in regenerabile, avand in plan investitii de circa sase miliarde de euro (in perioada 2014 – 2018, n.r.), din care 5,2 miliarde de euro pentru instalarea de noi capacitati pe cele 16 piete unde suntem deja prezenti, iar restul in noi tari si regiuni pe care le-am identificat si pe care le-am anuntat deja, precum Maroc, Turcia sau Africa de Sud’, a precizat Conti.

Enel detine un portofoliu de productie a energiei regenerabile de 8.900 de MW in 16 tari.

Planul de investitii anuntat miercuri de Enel va permite companiei sa detina 9.800 de MW de energie regenerabila in 2014, 12.100 de MW in 2016 si 13.400 de MW in 2018.

In Romania, Enel este al doilea mare producator de energie eoliana din tara, dupa cehii de la CEZ, avand in prezent parcuri functionale cu o capacitate de circa 500 de MW.

Potrivit rapoartelor Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Enel Green Power are o cota de 1,2% pe piata totala a productiei de energie electrica din Romania, iar CEZ are 2,4%.

Totodata, compania italiana detine trei foste filiale ale Electrica de distributie si furnizare a energiei electrice, in zona Muntenia Sud, Banat si Dobrogea.

Enel a obtinut anul trecut un profit operational de 289 milioane de euro in Romania, in crestere cu 25% fata de 2012, cand valoarea indicatorului a fost de 231 milioane de euro, a precizat, Luigi Ferraris, directorul financiar al companiei, in aceeasi conferinta.

‘Profitul operational (EBITDA – n.r.) in Romania a crescut cu 58 de milioane de euro datorita marjelor mai mari, ca urmare a cresterii tarifelor la electricitate, scaderii costurilor cu achizitia energiei si reducerii cheltuielilor de operare’, a spus Ferraris.

Grupul Enel a obtinut anul trecut un profit net de 3,235 miliarde de euro, in crestere de 13,5 ori fata de cel din anul precedent, cand inregistrase un profit net de 238 milioane de euro, potrivit raportului financiar al companiei, dat publicitatii miercuri.

‘Cresterea semnificativa este in principal datorata vanzarii diviziei de extractie de gaze Arctic Russia’, au precizat reprezentantii companiei.

In aceeasi perioada, vanzarile grupului au scazut cu 5,2%, la 80,5 miliarde de euro, de la 84,9 miliarde de euro in 2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *