Energia din Sahara va „lumina” lumea

Toate nevoile energetice ale Europei, Orientului Mijlociu si ale Africii de Nord ar putea fi acoperite in urmatorii 40 de ani prin instalarea de panouri solare in Sahara. 20 de companii din intreaga lume au realizat un plan de investitii pentru obtinerea energiei solare in deserturi, care va fi prezentat guvernelor implicate la sfarsitul lui 2009.energie solara

„In sase ore, in deserturi se poate produce mai multa energie solara decat toata energia folosita de populatia intregului Glob in decurs de un an”. Aceasta este concluzia stiintifica care sta la baza unuia dintre cele mai curajoase proiecte tehnologice ale secolului XXI: alimentarea intregii lumi cu energie solara obtinuta in deserturile Saharei.

Calculele specialistilor arata ca o investitie a guvernelor de 54 de miliarde de euro in urmatorii zece ani ar fi suficienta pentru a transforma energia solara a Saharei intr-un proiect atractiv si viabil pentru investitorii privati. Costurile totale pentru realizarea concreta a acestei afaceri ar ajunge la peste 400 de miliarde de euro, suma cu care se pot construi aproape 100 de centrale nucleare de ultima generatie, si ar incepe sa furnizeze energie in primii zece ani.

Anul 2050, un scenariu de cosmar

Peste 6,5 miliarde de oameni din intreaga lume consuma mai multe resurse naturale si produc mai multa poluare decat poate Pamantul sa suporte. Oamenii de stiinta apreciaza ca la nivelul anului 2050, cand numarul populatiei va creste la circa 10 miliarde, ar fi nevoie de trei Planete Pamant pentru a fi acoperite toate nevoile populatiei.

Acesta este unul dintre motivele pentru care 20 de investitori din toata lumea s-au adunat sub numele de Fundatia Desertec pentru a initia proiectul energetic din Sahara. Acestia estimeaza ca pana in anul 2050 vor reusi sa furnizeze Europei, Orientului Mijlociu si Africii de Nord circa 100 de gigawati de energie. Europa si-ar putea atinge cu usurinta obiectivul pentru anul 2020 de a genera 20 la suta din energie cu ajutorul surselor regenerabile.

Energia produsa in desertul Saharei va fi transportata prin linii de inalta tensiune, aeriene sau subterane, in sistemele nationale energetice din fiecare stat. In prezent, costul energiei produse de centralele termo-solare, incluzand transportul ei prin liniile de inalta tensiune, ajunge la valori de pana la 20 de euro pe kilowatt-ora.

Dezvoltare economica si mai multe slujbe

Comertul cu energie obtinuta din surse regenerabile va genera o dezvoltare exploziva in zonele vizate de proiectul Desertec si va determina o crestere masiva a locurilor de munca atat in construirea panourilor solare, cat si in realizarea centralelor termo-solare.

„De exemplu, doar realizarea unei centrale cu o capacitate de 250 de megawati implica serviciile a 1.000 de muncitori si ingineri pentru o perioada de doi ani. In acest fel, tarile din Europe, orientul Mijlociu si din Africa de Nord, inclusiv cele bogate in petrol si gaze naturale, si-ar putea contura o noua economie, cu noi slujbe care ar genera reducerea fenomenului de emigrare in randul oamenilor inteligenti”, spune cercetatorul german Gerhard Knies.

Riscurile producerii de energie in deserturi

Expertii romani saluta proiectul energetic din Sahara, insa avertizeaza ca riscul realizarii unor tehnologii in desert este foarte mare. „Instalatiile pentru producerea energiei vor fi acoperite de nisip dupa fiecare furtuna si vor trebui curatate.

In afara de multi oameni anagajati in acest sens, nu-mi imaginez cum ar putea fi facuta curatarea respectiva”, spune Ionut Purica, expert pe probleme de energie si membru al Academiei Romane. „In orice caz, cert este faptul ca fiecare risc induce niste costuri pentru diminuarea consecintelor lui”, mai adauga specialistul roman.

Obstacole din partea comunitatilor locale

Doctorul Anthony Patt de la Institutul International pentru Analize Aplicate din Africa, membru al Fundatiei Desertec, sustine ca punerea pe picioare a unui astfel de proiect nu va fi deloc usoara. „Este posibil ca unele comunitati locale din Europa sa se opuna, deranjate de cablurile de transmisie instalate in apropierea caselor”, spune Patt.

Cu toate acestea, cercetatorul sustine ca s-au studiat problemele referitoare la siguranta si la administrare, dar si moduri de finantare a tehnologiei, iar rezultatele complete vor fi prezentate guvernelor spre sfarsitul acestui an.

Cum va fi acoperita cererea globala de energie

Studiile cercetatorilor de la Agentia Aerospatiala din Germania arata ca in general, in 40 de ani, centralele termo-solare vor produce energie care sa acopere in proportie de 50% necesarul populatiei din Europa, din Orientul Mijlociu si din Africa de Nord. In prezent, cererea de energie la nivel global este de 18.000 de terrawati pe an. Pentru a putea fi acoperita, ar fi suficient sa se monteze panouri solare pe o suprafata de 90.000 de kilometri patrati din desertul Sahara.

Energie obtinuta si pe timp de noapte

Proiectul vizeaza amplasarea unui numar mare de centrale termo-solare, care functioneaza pe baza unor sisteme de colectare a luminii. Ulterior, energia razelor soarelui este transformata in energie termica.

Fata de panourile fotovoltaice, panourile solare termice au avantajul ca pot stoca caldura solara si pe timp de noapte sau in zilele innorate. Explicatia consta in faptul ca panourile solare termice au o forma parabolica. Prin focarul parabolei exista o conducta prin care, in loc de apa, pot trece solutii de saruri. Acestea se incalzesc la peste 550 de grade Celsius si au proprietatea de a pastra caldura si pe timpul noptii.

Cand nu este suficient soare, ca sursa ecologica de caldura se pot folosi combustibilii obtinuti din biomasa. In concluzie, sistemele termo-solare pot livra energie in absolut orice conditii. De asemenea, sistemul integrat al Fundatiei are in vedere atat amplasarea turbinelor eoliene in zonele cu potential de pe coasta vestica a Africii de Nord sau din Europa, cat si producerea de energie geotermala sau hidroenergie acolo unde este posibil.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *