Energia regenerabila va avea acces prioritar la retea doar daca este vanduta la pret reglementat

0
355
Industria energetică şi sursele de energie durabilă şi sustenabilă
Energia regenerabila va avea acces prioritar la retea doar daca este vanduta la pret reglementat

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) propune eliminarea accesului prioritar la retelele de transport si distributie al producatorilor de energie din surse regenerabile, cu exceptia celor care vand electricitatea la preturi reglementate.

„Pentru energia electrica produsa din surse regenerabile care este vanduta la pret reglementat, operatorul de transport si sistem si/sau operatorii de distributie asigura accesul prioritar la retele”, se arata intr-un proiect de Ordonanta de Urgenta (OUG) pentru modificarea legii 220/2008, citat de Mediafax.

Prevederea apartine ANRE, care vrea sa completeze astfel Legea 220 privind promovarea producerii energiei din surse regenerabile.

Tarifele reglementate la energie sunt stabilite de ANRE. Populatia, precum si o serie de institutii publice si companii sunt alimentate cu energie in regim reglementat.

Legea 220 din 2008 cuprinde masuri de promovare a productiei energiei din surse regenerabile si, chiar daca a fost promulgata in urma cu trei ani, inca nu este aplicabila, deoarece nu a fost avizata de Comisia Europeana.

„Producatorii de energie din surse regenerabile sunt racordati la reteaua de transport sau distributie a electricitatii in masura in care nu este afectata siguranta sistemului energetic national”, se arata in propunerea de modificare a Legii 220.

In prezent, toti producatorii de energie din surse regenerabile au acces prioritar la reteaua de transport sau distributie a energiei electrice, in masura in care nu este afectata siguranta sistemului.

De asemenea, operatorul de transport si sistem, respectiv compania de stat Transelectrica (TEL), are dreptul sa limiteze sau sa intrerupa productia de energie din surse regenerabile numai pe baza regulilor comerciale stabilite de ANRE sau in cazuri exceptionale, pentru mentinerea stabilitatii si realizarea criteriilor de siguranta a sistemului energetic national.

OUG de modificare a aceste legi ar urma sa fie dezbatuta de Guvern saptamana viitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.