CE vrea sa blocheze manipularea pietei de energie. Ce probleme are Romania

0
382
Consumul final de electricitate în primele două luni ale acestui an a scăzut cu 0,3% faţă de perioada similară din 2013
CE vrea sa blocheze manipularea pietei de energie. Ce probleme are Romania

Comisia Europeana a mai facut un pas in tentativa de a crea mai multa transparenta pe piata energiei, planurile de prevenire a abuzului si de manipulare a pietei angro de energie electrica fiind aprobate catre Comitetul pentru Energie.

Totusi, deputatii europeni doresc unele modificari cheie la regulamentul propus. Ei cer ca toate contractele mari sa fie mai bine reglementate si se propune aplicarea de sanctiuni minime pentru cei care nu tin seama de aceste reguli pentru a evita „mutarea” amenzilor in statul cu cele mai mici sanctiuni, relateaza euractiv.ro.

Potrivit sursei citate, sanctiunile trebuie sa „depaseasca in mod considerabil castiguri reale sau potentiale, precum si daunele cauzate consumatorilor”, sustin deputatii europeni.

Principalele obiective ale proiectului de regulament privind integritatea si transparenta pietei energetice sunt prevenirea abuzului de piata si de manipulare pe piata angro de energie, care „pot cauza volatilitati ale pretului si sa conduca la cresterea preturilor la energie pentru consumatorii finali”, a explicat raportorul , Jorgo Chatzimarkakis (ALDE, DE), care a redactat raportul.

Conform euroactiv.ro, principale probleme in legislatia pe care Romania o propune in ultimul ceas vizeaza in primul rand independenta reglementatorului (ANRE), care trebuie sa asigure concurenta efectiva in piata.

In al doilea rand, este nevoie de o separare clara a intereselor producatorilor de stat de operatorii de transport, tot de stat; acest lucru va deveni cu atat mai important cu cat din semestrul II al acestui an apar si producatori privati de energie electrica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.