Energia solara, principala sursa de electricitate globala pana la sfarsitul secolului

Energia solara ar putea deveni principala sursa de electricitate la nivel mondial pana la sfarsitul secolului, rolul acestei resurse fiind neglijat pana in prezent pentru ca producatorii asteapta scaderea costurilor de productie pana la nivelul celor ale combustibililor fosili, transmite Reuters.

Productia de panouri solare se va dubla in 2008 si in 2009, ca urmare a sustinerii din partea guvernelor, mai ales a celor din Germania si Japonia, conform bancii de investitii americane Jefferies Group.

Totodata, implicarea autoritatilor centrale din Spania, Grecia si Italia duce la dezvoltarea acestui sector si in sudul Europei, unde guvernele incep sa ia in considerare energia solara ca masura impotriva incalzirii globale si a dependentei energetice.

Deocamdata, energia solara este mai scumpa decat sursele de energie fosile, precum carbunele, sectorul avand nevoie de subventii. Costurile scad insa cu o rata medie anuala de aproximativ 5% si s-a ajuns deja la egalizarea costurilor la nivelul retelei, cu ajutorul subventiilor, in anumite regiuni din California. Aceasta paritate ar putea fi atinsa in statele insorite in aproximativ cinci ani, iar in Marea Britanie pana in 2020.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *