Energie din desert pentru Europa

In numai cinci ani, Desertec ar putea “lumina” batranul continent. Initial, se estima ca proiectul european de utilizare a energiei regenerabile din Africa de Nord ar putea functiona peste zece ani.energie din desert

Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a anuntat recent ca europenii vor putea folosi energia produsa in Sahara in cel mult cinci ani, scrie cotidianul britanic “The Independent”, in editia sa de ieri. Termenul initial de punere in functiune a proiectului Desertec era de zece ani.

Desertec, numele sub care sunt reunite mai multe proiecte de producere a energiei solare, a fost initiat cu sprijinul Uniunii Europene si a 20 de companii de profil din toata lumea. Tarile UE spera ca vor ajunge astfel sa-si atinga tinta de a produce, pana in 2020, 20% din energia necesara din surse regenerabile. In 2006, conform statisticilor oficiale, tarile UE produceau din aceste surse, aproximativ 9,2% din necesar.

Un proiect urias

Initiatorii proiectului estimeaza ca, pana in anul 2050, vor reusi sa furnizeze Europei, Orientului Mijlociu si Africii de Nord circa 100 de gigawati de energie, adica 50% din necesar. Cercetatorii sustin ca, in sase ore, in deserturi se poate produce mai multa energie solara decat toata energia folosita de populatia intregului Glob in decurs de un an.

Proiectul Desertec vizeaza amplasarea unui numar mare de centrale termo-solare, care functioneaza pe baza unor sisteme de colectare a luminii. Ulterior, energia solara este transformata in energie termica. Spre deosebire de panourile fotovoltaice, cele solare termice pot inmagazina caldura si pe timp de noapte sau in zilele innorate.Costurile totale ale proiectului se ridica la peste 400 de miliarde de euro.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,195FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente