Energie direct din baterie: Elon Musk vrea sa fii independent de retea si dependent de baterii

Energie direct din baterie: Elon Musk vrea sa fii independent de retea si dependent de baterii
Energie direct din baterie: Elon Musk vrea sa fii independent de retea si dependent de baterii

Noua creatie a celor de la Tesla a reusit sa impresioneze pe toata lumea. Insa care este viitorul acesteia si cat de accesibila este publicului larg?

Energia regenerabila era considerata una extrem de scumpa, accesibila unui numar foarte mic de oameni. In ultimii ani, insa, au fost inregistrate progrese foarte mari, iar pretul este intr-o continua scadere. Noua baterie prezentata de Elon Musk, denumita Tesla Energy, ar putea ajuta gospodariile si marile companii sa obtina mai multa independenta fata de reteaua clasica de alimentare cu energie electrica.

Parctic, Tesla nu a lansat doar unul, ci doua produse. Unul dintre ele se numeste Powerwall si va fi disponibil in doua versiuni: o baterie de 7kWh si una de 10kWh). Celalalt se numeste Powerpack, iar conform declaratiilor lui Musk, beneficiaza de o scalabilitate infinita. Mai exact, Powerpack vine cu baterii de 100kWh, care pot fi inlocuite cu unele de 500 kWh sau chiar unele de 10MWh.

Ce inseamna toate acestea? In primul rand, fondatorul Tesla a mentionat o reducere in costuri. Bateriile ar trebuie folosite in tandem cu panourile fotovoltaice, acestea din urma acumuland energie solara pe timp de zi, care ar urma sa fie folosita apoi cand vrei sa reduci costurile energiei electrice, cand ai nevoie de mai multa putere sau cand nu vrei sa fii afectat de fluctuatiile de tensiune ori caderile retelei. Bateriile celor de la Tesla i-ar putea ajuta chiar si pe cei care depind doar de panouri solare, insa exista anumite probleme pe care ar trebui sa le depaseasca.

Pana la tehnologia Tesla, trebuie sa stii si despre SolarCity. Este o companie condusa de Lyndon Ride, varul lui Elon Musk, si aceasta instaleaza panouri solare. Totusi, le inchiriaza oamenilor pentru mai putin decat costul facturii la energie electrica si vinde surplusul de energie generat furnizorilor de electricitate. Compania a fost fondata in 2006, are 168.000 de clienti si controleaza 39% din piata rezidentiala de energie regenerabila.

In America, o locuinta consuma in medie 10.900kWh pe an (sau aproximativ 900kWh pe luna). Insa un panou fotovoltaic standard al SolarCity poate produce aproximativ 9.000 kWh, ceea ce ar insemna ca va fi nevoie de mai mult decat o instalatie normala pentru cei care nu mai vor sa depinda de reteaua de curent.

In mod normal, o baterie Tesla de 10kWh te ajuta sa rezisti „independent“ circa 10 ore, iar in cazul unei pene de curent, 48 de ore, reducand consumul acolo unde nu e necesar. Un aspect foarte important este ca pretul invertorului va fi inclus in oferta celor de la SolarCity. Invertorul este folosit pentru a transforma curentul continuu captat in curent alternativ, un astfel de aparat putand costa, in anumite situatii, pana la 2.000 de dolari.

Conform Bloomberg, clientii vor avea posibilitatea de a inchiria o bateria pe 9 ani pentru 5.000 de dolari sau o pot cumpara pentru 7.140 de dolari. Pe langa baterie si invertor, clientii vor avea parte si de instalare, intretinere si sistem de siguranta.

Doua miliarde de baterii, suficiente pentru toata planeta

”Cu ajutorul a 160 de milioane de baterii Powerpack, putem asigura necesarul de energie al Statelor Unite. Cu ajutorul a 900 de milioane de baterii de acest fel putem asigura necesarul intregii lumi. Daca luam in considerare transportul public si incalzirea, va fi nevoie de aproximativ doua miliarde de astfel de baterii”, a declarat Elon Musk. Planul lui suna optimist, dar era de asteptat sa fie asa.

Numarul urias de baterii necesare unui astfel de proiect ar urma sa fie produs la noua fabrica de 5 miliarde de dolari pe care Tesla o construieste in desertul Nevada in Statele Unite. Dupa cum scrie si Verge, cererea de panouri fotovoltaice fi atat de mare la momentul finalizarii constructiei, incat economia de scara va fi atinsa foarte rapid.

baterie tesla powerwall 5

In ciuda numeroaselor avantaje, tehnologia celor de la Tesla mai trebuie testat pana cand sa poata fi implementata cu succes intr-un numar mare de locuinte. Pentru moment, singurele care se pot lauda cu adevarat ca beneficiaza de pe urma instalarii bateriilor sunt marile companii. Walmart si Amazon se folosesc de Tesla Energy pentru a stoca o cantitate foarte mare de energie.

In perioadele cele mai aglomerate ale zilei, atunci cand retelele sunt extrem de solicitate, cele doua companii nu se mai folosesc de curentul din retea, apeland in schimb la bateriile cu care Elon Musk se lauda in prezent. Din cate se pare, rezultatele au fost atat de bune, incat facturile au fost cu 20-30% mai mici decat erau inainte. Acelasi procent s-ar aplica si unei locuinte obisnuite. Bateriile produse de Tesla sunt de tip Litiu-Ion si au fost testate in masinile Tesla Motors pe care compania le vinde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *