Energie regenerabila in Caras-Severin

0
369
Energie regenerabila in Caras-Severin
Energie regenerabila in Caras-Severin

Stimulate de ministerul de resort, mai multe societati intentioneaza sa investeasca in Caras-Severin.
Exista trei segmente inspre care se indreapta investitiile carasene, si anume parcuri eoliene, microhidrocentrale (MHC) si parcuri fotovoltaice. In ceea ce priveste procedurile ce cad in seama Agentiei pentru Protectia Mediului Caras-Severin, pe segmentul parcurilor eoliene au finalizata procedura pentru acordul de mediu 13 parcuri (Cornereva, Vrani – Racasdia, Moldova Noua, Macesti, Coronini, Sf. Elena, Turnu Ruieni – Zavoi, Slatina Timis, doua la Toplet si trei la Oravita) si in procedura de reglementare 12 (patru la Ciuchici, Racasdia, Naidas, Garnic, doua in zona Oravita, Socol, Pojejena, Sasca Montana).
„In total sunt 25 de zone acoperite de eoliene. Functioneaza doar la Oravita si Toplet. Cea de la Toplet este o investitie veche, este de fapt prima, cu vreo 19 turbine, ridicate doua. Societatea le-a lasat pe cele doua functionale si acum a finalizat procedura pe celelalte, tinand cont de finantare. Mai sunt inca doua zone deschise pe aviz de mediu, pe PUZ – Ciclova Romana (cu aviz finalizat) si Berzasca“, a precizat Marius Vodita, sef Serviciu Reglementari in cadrul APM Caras-Severin.
Aceste parcuri, desi se afla in apropierea unor zone protejate, se construiesc in arii in care este permis acest lucru. „Nu se pune problema sa se ajunga la compromisuri, dar orice se construieste aduce modificari morfologice, de peisaj, in structura solului, drumuri de acces. Prin actele de reglementare, deranjul trebuie sa fie cat mai mic. Pe langa faptul ca energia este verde, aceste obiective pot aduce si turisti, cum se intampla in alte tari“, a mai adaugat Vodita.
In ceea ce priveste MHC-urile, trei au procedura finalizata pentru acordul de mediu, zece sunt in procedura si doua au aviz finalizat de mediu. Pentru parcurile fotovoltaice, cinci au procedura finalizata pentru acordul de mediu (Bocsa intravilan, Iaz, Caransebes, Bozovici si Luncavita), in procedura aflandu-se unul singur, in Baile Herculane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.