Energie solara de la Rompetrol pentru o scoala din Navodari

Energie solara de la Rompetrol pentru o scoala din Navodari
Energie solara de la Rompetrol pentru o scoala din Navodari

Rompetrol, prin programul sau national de responsabilitate sociala – “Impreuna pentru fiecare” a sustinut realizarea unui sistem de iluminat in cadrul Scolii Grigore Moisil Navodari, folosind panouri solare fotovoltaice. Valoarea sprijinului oferit de companie a fost de 45,000 lei, transmite Infostar.

“Rompetrol este un contribuabil major la nivelul judetului Constanta, cu un impact semnificativ, iar angajamentul nostru fata de aceasta zona, in special fata de orasul Navodari, se traduce prin investitii tehnologice si programe de sustinere a celor 3000 de angajati, dar si prin grija fata de comunitate. Cresterea gradului de protectie a mediului inconjurator ramane un obiectiv principal de business si din acest motiv investim si la nivel local in proiecte sustenabile de mediu, un exemplu fiind chiar aceasta initiativa care se adreseaza unui numar de peste 1100 de elevi si cadre didactice, si care are un impact semnificativ”, declara Sorin Graure, Director General al Rompetrol Rafinare.

Proiectul Lumina pentru un viitor verde, selectat pentru implementare in 2013 si finalizat in luna martie, a presupus amplasarea pe cladirea scolii a unui sistem fotovoltaic cu o putere instalata in panouri de 5kWp si conectarea la un invertor on-grid care se va sincroniza la reteaua transportorului local de energie. Prin acest sistem, economiile realizate de scoala depasesc 20,000 lei pe an.

Proiectul a presupus si activitati de informare si constientizare a elevilor, dar si a comunitatii locale, in ceea ce priveste beneficiile inlocuirii energiei clasice cu energia solara, nepoluanta. In implementarea proiectului au fost implicati atat personal specializat, cat si voluntari: autoritati locale, parinti, si peste 200 de elevi ai scolii.

“Montarea sistemului de panouri fotovoltaice, dar si celelalte activitati conexe reprezinta un real castig pentru scoala noastra – pentru elevi, prin activitatile educative realizate, dar si din punct de vedere administrativ, printr-o economie de 1700 lei pe luna la factura de electricitate. Parteneriatul dintre scoala – primarie – Rompetrol demonstreaza faptul ca impreuna putem contribui la imbunatatirea calitatii mediului inconjurator si a comunitatii in ansamblul ei.” – Ligia Mangri, director scoala.

In Constanta, in ultimii 5 ani, prin acest program au fost realizate proiecte comunitare a caror valoare depaseste 700,000 RON, dintre care amintim – reabilitarea centrului de formare si pregatire in descarcerarea si asistenta medicala de urgenta din cadrul detasamentului de pompieri Palas, amenajarea si dotarea primului cabinet stomatologic scolar in Navodari, amenajarea unui teren de sport in cadrul Liceului Lazar Edeleanu din Navodari, infiintarea primul centru de reabilitare pneumologica in cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Constanta etc.

In 2013, valoarea contributiei la bugetul de stat si cel al orasului Navodari, platita de companiile de pe platforma Petromidia, s-a ridicat la 1.37 miliarde USD, din care 1.5 milioane USD la bugetul local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *