Energie solara transmisa prin satelit

Statiile de captare terestre pot fi alimentate de la Soare
energie solara prin satelit
Un fost cercetator de la NASA a demonstrat printr-un experiment ca energia de la Soare preluata in spatiu de
sateliti poate fi transmisa pe Pamant.

Cercetatorul John C. Mankins, care a lucrat timp de 25 de ani la NASA si a coordonat programul solar al agentiei, a demonstrat in cadrul unui experiment, care a durat timp de patru luni si a fost finantat de Discovery Channel, ca stadiul actual al tehnologiei umane permite transmiterea spre Pamant a energiei solare captate de sateliti in spatiul cosmic.

Transferul de energie solara a fost realizat prin utilizarea undelor radio pe o distanta de 148 de kilometri, intre doua insule din Hawaii, a anuntat site-ul SPACE.com.

Costuri foarte ridicate

Cheltuielile implicate de aceasta demonstratie stiintifica realizata in luna mai a acestui an s-au ridicat la valoarea de un milion de dolari, suma platita integral de Discovery Channel. Postul a transmis recent filmul intregului experiment.

In urma transferului realizat sub coordonarea lui John C. Mankins, dintr-o cantitate de 20 de wati, transmisa de la satelitul captator din spatiu, a ajuns la receptorul de pe Pamant doar o miime, respectiv 0,002 wati.

In viziunea lui Mankins, in captarea si transmiterea de energie solara catre Pamant pot fi utilizati sateliti de 500 de kilograme. De asemenea, John C. Mankins apreciaza ca “o investitie mai mare va permite obtinerea unui sistem mai performant de transfer a energiei solare captate de satelit din spatiul cosmic la o statie energetica de pe Pamant”.

Experimentul realizat de cercetatorul american este apreciat ca un succes de notorietate, deoarece, dupa cum declara oamenii de stiinta, ” principala realizare a acestei demonstratii reusite este confirmarea ipotezei care afirma ca este posibila realizarea unui transfer coordonat de energie solara intre doua puncte, prin atmosfera”.

1 milion de dolari a costat transferul din spatiul cosmic a 0,002 wati
Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente