Industria energiei solare din Germania e umbrita de concurenta din Asia

Energia solara, energia viitorului in aer, pe apa si pe uscat
Industria energiei solare din Germania e umbrita de concurenta din Asia

Intr-adevar, in ultimele 10 luni firme importante din acest sector s-au trezit sufocate de concurenta asiatica si au dat faliment, in ciuda subventiilor de miliarde de euro pe care le-au primit de la guvernul german. Aceste subventii de stat au fost un mijloc politic foarte eficient pentru a promova energia solara, considerata o energie a viitorului, dar nici macar ele nu au mai putut mentine in viata respectivele firme, confruntate cu invazia de panouri solare ieftine made in China.

In decembrie 2011, doi giganti ai bransei au intrat in insolventa – companiile Solon din Berlin si Solar Millennium din Erlangen – urmate in primavara lui 2012 de alti actori importanti pe aceasta piata, ca Scheuten Solar, producatoarea celui mai mare modul solar din lume, si Q-Cells, o companie care a fost privita ani la rand ca o masina de facut bani. In jurul unitatilor ei de productie din orasul Bitterfeld-Wolfen se nascuse chiar o asa-numita Solar Valley (Valea Soarelui), dupa modelul Silicon Valley din California.

Doar ca, treptat, atmosfera a devenit tot mai intunecata in Solar Valley, iar Q-Cells a dat faliment, dupa ce in 2011 a inregistrat pierderi de 864 de milioane de euro. De vina a fost, cum spuneam, concurenta venita din China, o concurenta favorizata de doua aspecte: pe de o parte, de usurinta cu care panourile solare au putut fi copiate si realizate de asiatici (cu costuri mult mai mici, desigur) si, pe de alta parte, de faptul ca industria solara a fost incurajata la Beijing, prin alimentarea producatorilor cu credite foarte avantajoase.

Ca urmare, firme precum Q-Cells, care au mizat pe localizarea in Germania, nu au mai avut nicio sansa si, dupa ce in 2011 preturile modulelor solare au scazut cu 30-40%, ele n-au mai putut sa-si amortizeze costurile de productie, cu toate subventiile primite.

Si grav este ca, pe termen mediu, efectele nu se opresc aici. Aceasta concurenta de care vorbim va lovi si alte zone ale sectorului solar german si va afecta firme precum Centrotherm, care construiesc masini ce produc celule solare. E-adevarat, dezvoltarea acestui tip de masini este mai complicata, dar la targurile de specialitate tot mai multi producatori asiatici isi prezinta deja “variantele”.

Si pentru ca atmosfera zugravita sa fie cu adevarat sumbra, sa mai spunem si ca sectorul solar din Germania nu este singurul care se clatina. Potrivit Frankfurter Rundschau, o a doua piesa de rezistenta a industriei energiilor regenerabile, anume energia eoliana, este si ea amenintata. Mii de locuri de munca din acest sector au disparut sau vor disparea in viitorul apropiat, iar aceeasi soarta este rezervata si sectorului de cercetare, care a beneficiat mult timp de un sprijin puternic din partea statului german.

Si asta doar din cauza unei politici neoliberale care a plecat de la premisa ca legile pietei pot reglementa totul. Ar fi fost nevoie de masuri mai creative, poate chiar un anumit protectionism economic. S-a neglijat rolul Chinei care, iata, chiar si aici, in sectorul eolian, vine tare din urma. Echipamentele ei sunt fragile inca si nu foarte performante din punct de vedere tehnic, dar asta doar deocamdata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *