Energie verde fara avizul UE

SUBVENTII NEAPROBATE. Autoritatile romane vor sa aplice legea privind ajutoarele de stat pentru energie regenerabila fara sa astepte un raspuns favorabil de la executivul european.
energie verde
Noua lege privind promovarea energiei din surse regenerabile, intrata in vigoare in luna noiembrie, are nevoie de avizul institutiei de concurenta a Comisiei Europene (CE) pentru a fi aplicata, intrucat implica un ajutor de stat pe care il primesc investitorii. Desi, in punctul de vedere trimis Parlamentului Romaniei in momentul dezbaterii acestei legi guvernul arata explicit acest lucru, autoritatile s-au intors la 180 de grade si spun ca nu are rost sa mai astepte un aviz de la Comisia UE.

“Nu e obligatoriu sa asteptam raspunsul Comisiei pentru a aplica actul normativ. Daca, ulterior aplicarii legii, apare un element care nu este favorabil, vom revizui legislatia si vom recurge la recuperarea banilor care s-au dat in plus”, ne-a declarat Nicolae Opris, presedinte interimar al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Aceasta intentie vine dupa ce guvernul “s-a ars” cu suspendarea taxei de poluare la autoturismele noi, masura anuntata ca va intra in vigoare de la 1 decembrie, termen amanat insa pana la 15 decembrie din lipsa avizului UE.

Fara sprijinul guvernului

Executivul a dat aviz negativ propunerii legislative care a stat la baza acestui act normativ, initiat de opt parlamentari, printre care social-democratii Mircea Geoana si Iulian Iancu. Unul dintre motivele invocate de cabinetul Tariceanu este faptul ca legislatia comunitara din domeniu va fi modificata in curand de noile propuneri ale Comisiei Europene, ceea ce va schimba si prevederile nationale, inclusiv noua lege.

Mai mult, exista deja o hotarare de guvern pentru promovarea energiei regenerabile, initiata de ANRE si aprobata de guvern in vara, dar care nu a fost pusa in aplicare in asteptarea verdictului Concurentei de la Bruxelles. Totodata, desi actul normativ prevede ca, pentru promovarea energiei verzi se merge fie pe varianta certificatelor verzi, fie pe cea a pretului fix, textul legii dezvolta doar modul de aplicare a primei variante.

ANRE: legile nu se discuta

In prezent, producatorii de energie verde primesc un certificat verde pentru fiecare megawattora (MWh) livrat in retea. Noua lege suplimenteaza numarul acestor documente pentru utilizatorii unor resurse. Astfel, producatorii care detin microhidrocentrale de pana la 1 MW primesc doua certificate pentru un MWh introdus in sistemul energetic national, la fel si investitorii in centralele eoliene, pana in 2015. Cei care utilizeaza biomasa, biogazul, deseurile si energia geotermala primesc cate 3 certificate, in timp ce pentru cea solara se aloca 4 certificate verzi. De asemenea, cotele obligatorii de furnizare a energiei verzi sunt extinse pana dupa 2020, legislatia din prezent oprindu-se la 2012.

Guvernul mai sustine ca pretul energiei verzi ar creste foarte mult odata cu alocarea unui numar atat de mare de certificate. In hotararea de guvern din vara, promovata de ANRE, alocarea era moderata, acordand trei certificate doar instalatiilor solare. Totusi, ANRE pare sa fi devenit sustinator al legii care contramandeaza eforturile sale. Intrebat daca parlamentul a cerut parerea reglementatorului cand a dezbatut proiectul de lege, Opris a aratat ca ANRE a trimis legislativului punctul sau de vedere. “Nu discutam legea, o aplicam”, a subliniat Opris.

Sursa: Evenimentul Zilei

Articole similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente