Schimbarile climatice, greu de combatut in plina criza

Reprezentantii guvernelor din intreaga lume s-au reunit ieri in orasul polonez Poznan, in prima zi a conferintei anuale pentru combaterea schimbarilor climatice, organizata sub egida ONU, releva France Presse.
schimbari climatice
Spre un nou acord

Miza intalnirii, care va dura aproape doua saptamani, este obtinerea unui consens intre cele 185 de tari participante pentru semnarea la Copenhaga, in decembrie 2009, a unui nou acord care sa inlocuiasca, din 2012, Protocolul de la Kyoto. Principalele obstacole vin din partea tarilor puternic industrializate, precum Statele Unite, care refuza si in prezent sa ratifice Protocolul de la Kyoto, si din partea economiilor emergente, precum China, care a devenit cel mai mare poluator la nivel mondial.

Uniunea Europeana are planuri mari

O alta amenintare este criza financiara globala, in contextul careia putine tari sunt dispuse sa reduca activitatile industriale poluante sau sa plateasca taxe pentru aceste emisii.

Nici Uniunea Europeana nu are o pozitie unitara, ceea ce ar putea impiedica realizarea triplului obiectiv stabilit pentru 2020: reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera in raport cu nivelul din 1990, obtinerea a 20% din totalul energiei consumate din surse regenerabile si reducerea consumului energetic tot cu 20%. Planul, botezat “20-20-20”, a fost blocat insa prin veto de Polonia si Italia, in ciuda medierii Frantei, care detine presedintia semestriala a Uniunii Europene.

“In contextul crizei economice, este un comportament de Don Quijote sa fii pionierul luptei impotriva schimbarilor climatice fara un acord cu alte tari precum SUA sau China”, a declarat duminica premierul italian, Silvio Berlusconi.

Sursa: Evenimentul Zilei

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente