Razboaiele energiei: Gaze de sist sau din import? Energie verde sau conventionala?

Razboaiele energiei: Gaze de sist sau din import? Energie verde sau conventionala?
Razboaiele energiei: Gaze de sist sau din import? Energie verde sau conventionala?

Gaze de sist si Marea Neagra sau o factura de 1,3 miliarde de dolari pentru gaz rusesc? Energie verde subventionata cu 550 de milioane de euro anul acesta sau bani pentru termocentrale? Preturi la pompa aliniate la cotatiile internationale sau la puterea de cumparare locala? Nu sunt dileme, sunt fenomene care doboara guverne, care scot piete din criza sau care pun sub semnul intrebarii tot conceptul de piata libera. Sunt razboaiele energiei.

Cu trei ani in urma, cel mai mare grup de utilitati din Germania, E.ON a investit 400 de milioane de euro pentru a construi o centrala pe gaze nou-nouta. La finalul acestei luni, centrala s-ar putea inchide pentru ca pierde foarte multi bani. De ce? Economia europeana slaba tine jos cererea de energie electrica, carbunele ieftin si obligatia de a cumpara energia verde sapa la temelia centralelor pe gaze, potrivit Bloomberg.

„Pana inainte de inceperea crizei toata lumea credea ca va creste consumul de gaze datorita investitiilor in productia de energie. Situatia s-a schimbat destul de drastic, iar acum suntem in momentul in care multe companii de utilitati inchid centrale pe gaze nu pentru ca sunt vechi, ci pentru ca nu genereaza destui bani. La acestea se adauga si eforturile pe care oricine le face pentru eficienta energetica”, explica Eric Stab, presedintele director general al GDF SUEZ Energy Romania.

Pentru Romania situatia este cu atat mai periculoasa pentru ca sistemul are nevoie de investitii de circa 40 de miliarde de euro pentru a inlocui vechile termocentrale cu unitati noi. Problema este ca nimeni nu mai vrea sa investeasca, timp in care ponderea energiei regenerabile creste si deci nevoia de echilibrare a sistemului este tot mai acuta.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente