CE acuza Romania de preluarea incompleta a normelor UE pe energie

CE acuza Romania de preluarea incompleta a normelor UE pe energie
CE acuza Romania de preluarea incompleta a normelor UE pe energie
CE acuza Romania de preluarea incompleta a normelor UE pe energie

Comisia Europeana (CE) a reclamat Romania la Curtea de Justitie a UE pentru transpunerea incompleta in legislatia nationala doua directive in domeniul energiei, privind protectia consumatorilor si indatoririle autoritatilor de reglementare, cu propunerea unor penalizari de circa 60.000 euro pe zi.

Primesti 30 lei daca aplici online si 2% din valoarea facturilor in fiecare luna!

Astfel, CE propune sanctionarea Romaniei cu o penalizare zilnica de 30.228,48 euro de la data unei eventuale decizii a Curtii in acest sens pana la transpunerea directivelor in legislatia nationala, se spune intr-un comunicat al Executivului european.

„Nivelul acestei penalitati este stabilit tinand cont de durata si de gravitatea incalcarii (…) Curtea va decide valoarea finala a penalitatilor zilnice”, se arata in comunicat. Directivele in cauza ar fi trebuit implementate integral pana la 3 martie 2011, fiind preluate numai partial de Romania in legislatia nationala, potrivit Mediafax.

Dintre elementele care nu au fost transpuse, CE mentioneaza drept prioritati prevederi privind protectia consumatorilor si definirea clara a sarcinilor autoritatilor de reglementare in domeniul energiei.

„Romania a adoptat deja o parte substantiala din actele legislative necesare pentru implementarea directivelor privind energia electrica si gazele naturale, insa au ramas dispozitii care nu au fost inca transpuse in legislatia nationala. Mai concret, este vorba despre unele dispozitii care se refera la protectia consumatorilor si la anumite indatoriri ale autoritatilor de reglementare in domeniul energiei”, noteaza CE.

Comisia a transmis Romaniei in luna septembrie a anului 2011 scrisori de punere in intarziere privind transpunerea celor doua directive, care au fost urmate in februarie 2012 de avize motivate.

CE precizeaza ca, in cursul anului trecut si inceputul lui 2013, alte cateva state membre au fost trimise in fata Curtii pentru transpunerea incompleta a directivelor privind piata interna a energiei. Statele vizate sunt Bulgaria, Slovenia, Polonia, Estonia, Finlanda si Marea Britanie.

Comisia analizeaza si situatia altor tari UE, care au primit avize motivate in cauze similare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *