„Eoliana” pentru 5.000 de case

0
392

Fiecare dintre aceste instalatii poate produce 5MW, adica energia necesara pentru 5.000 de locuinte. Gigantele turbine eoliene Multibird M5000 sunt alesele britanicilor si germanilor pentru indeplinirea normei de energie care trebuie obtinuta din resurse regenerabile.
turbina eoliana gigantica
Producatorul francez Areva se pregateste pentru faza finala a unui proiect inceput acum un deceniu. La 45 de kilometri de Borkum, o insula importanta din Marea Nordului, vor fi montate sase turbine. Montarea colosilor de metal va fi finalizata in vara acestui an.

„Este prima instalatie cu o capacitate de 5MW care a fost construita si testata in larg” – David Clark, Institulul pentru Tehnologie Energetica.

Turbina, care se va inalta la 90 de metri deasupra apei, va avea diametrul lamei de 120 de metri. Este prima instalatie special creata pentru captarea de energie eoliana in larg.

Scumpa, dar usor de intretinut

In prezent, firmele obisnuiesc sa transporte in larg turbine destinate montarii pe uscat. Costurile necesare intretinerii acestora sunt insa imense, astfel incat este posibil ca Multibird-ul (costisitor, dar foarte ieftin si usor de intretinut) sa fie adoptat de statele europene cu iesire la Atlantic, crede Clark.

Parcurile eoliene de pe uscat sunt adesea contestate de locuitori, din cauza zgomotului mare produs de turbine. „In larg, zgomotul operational nu este o problema si poti monta cele mai mari turbine posibile”, sustine si Peter Madigan, de la Agentia Britanica pentru Energii Regenerabile.

Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.