Eoliene pentru Sulina

Desi se afla in plina Rezervatie a Biosferei, orasul Sulina pune la dispozitie terenurile localitatii pentru constructia de instalatii eoliene. Anuntul a fost publicat la sfarsitul saptamanii trecute in presa din Tulcea. Oficialii care ar trebui sa aiba grija de Delta se abtin de la comentarii.

In urma cu doua luni, doi reprezentanti ai unei organizatii de lobby politic anuntau la un post de televiziune ca au rezolvat problema eolienelor in Delta Dunarii. In ciuda celor doi, presa din Tulcea a publicat joi un anunt de mica publicitate platit de Primaria orasului Sulina, prin care invita firmele interesate sa vina cu oferte la varsarea Dunarii pentru a amenaja un parc eolian pe terenurile din domeniul public si privat al localitatii. Este inca o lovitura pe care primarul PD al Sulinei, Aurel Dimitriu, o da Deltei Dunarii, pentru ca decizia sa intra in contradictie cu statutul Rezervatiei, in zona nefiind permise activitati economice cu impact asupra mediului.

Guvernatorul Cononov spune ca la Administratia Rezervatiei nu s-a primit nici o solicitare de la Primaria Sulina, care ar fi trebuit sa ceara cel putin un punct de vedere institutiei inainte de inceperea proiectului. O astfel de hotarare nu trebuie votata insa de Consiliul Stiintific, forul conducator al ARBDD. Legea spune ca orice intentie de a desfasura activitati economice in Delta trebuie sa fie fundamentata pe studii de evaluare a impactului de mediu.

PRECEDENTE. Proiectul unui parc eolian la Sulina nu este nou. Anul trecut, o firma in care parlamentarul liberal Ion Basgan detinea procente importante a primit hectare intregi de teren la Sulina. Pentru aceasta manevra a fost nevoie ca terenuri din domeniul public de interes national sa fie trecute ilegal in domeniu public de interes local. Lipsa de reactie a guvernatorului Paul Cononov a fost contrabalansata de prefectul Lefter, care a initiat actiuni in instanta impotriva demersului. Anul acesta, presa centrala a relatat ca de terenurile de la Sulina se intereseaza, tot pentru un proiect eolian, si compania Energy Holding. Jurnalistii sustineau ca firma a acordat anumite donatii Primariei Sulina, in schimbul dreptului de a construi eoliene in zona.

PLAJA. La Sulina s-a incercat de-a lungul timpului si construirea unui mare complex turistic. Cel mai vizat obiectiv: plaja localitatii, ultima plaja salbatica din Europa si zona unde creste volbura de nisip, aflata pe lista rosie a plantelor si animalelor aflate pe cale de disparitie. Cel care s-a opus proiectului ce urma sa aduca tone de balast in Rezervatie a fost guvernatorul de atunci al Deltei, Virgil Munteanu.

Citeste articolul integral in

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *