RAPORT: Romania ocupa locul 10 in topul privind atractivitatea sectorului energiei eoliene

RAPORT: Romania ocupa locul 10 in topul privind atractivitatea sectorului energiei eoliene

Romania ocupa locul 10 privind atractivitatea sectorului de energie eoliana in preferintele investitorilor, intr-un top care include 40 de tari printre care Statele Unite, Germania, China si Marea Britanie, potrivit ultimului raport Renewable Energy Country Attractiveness Indices lansat astazi de Ernst & Young.

Polonia este singura tara din fostul bloc comunist care se plaseaza si ea in primele zece pozitii din ierarhie. In acelasi timp, Romania isi pastreaza locul 13 in topul referitor la toate formele de energie regenerabila.

“Avand in vedere sistemul pozitiv de reglementare al energiei regenerabile din Romania, inclusiv schema de stimulare a investitiilor in domeniu, tara noastra s-ar putea plasa pe un loc chiar mai bun decat cel actual, in cazul in care limitarea semnarii de contracte bilaterale care asigura bancabilitatea proiectelor de investitii in acest sector ar disparea. Speram ca aceasta modificare legislativa asteptata de intreaga industrie si de catre investitori sa se intample in anul 2013”, a explicat Florin Vasilica, partener si lider al departamentului Transaction Advisory Services in cadrul Ernst & Young Romania.

Potrivit raportului, pozitia Romaniei, atat in topul energiei eoliene, cat si in topul general este determinata de mediul favorabil de reglementare care a condus la investitii substantiale mai ales in proiecte de energie eoliana. O dovada in plus este cresterea spectaculoasa a capacitatilor de energie eoliana instalate intr-un singur an: daca in septembrie 2011, Romania avea 623 MW instalati, in septembrie 2012 capacitatea crescuse deja la 1.440 MW.

“In privinta energiei solare, evolutia a fost mai putin spectaculoasa, Romania ocupand locul 24 in ultimul raport, alaturi de Canada si Ucraina. Investitorii au proiecte in faza avansata de dezvoltare in aceasta arie de business. Schema de care beneficiaza proiectele solare este atractiva, durata de dezvoltare este mai scurta iar procesul de autorizare mai simplu decat la celelalte forme de energie regenerabila, astfel ca este de asteptat ca pozitia Romaniei sa avanseze”, scrie in document.

Indicele Ernst & Young analizeaza trimestrial cele mai atractive 40 de tari din lume privind piata interna de energie regenerabila, infrastructura si compatibilitatea acestora cu tehnologiile individuale.

Ernst & Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 152.000 de angajati in 700 de birouri din 140 de tari si venituri de aproximativ 22,9 miliarde dolari in anul 2011. In Romania, Ernst & Young este unul dintre liderii de pe piata serviciilor profesionale inca de la infiintare, in anul 1992. Compania are birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara si Chisinau.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente