Nautul, sursa de proteine vegetale

Nautul, sursa de proteine vegetale

Bogat in proteine, saruri minerale si vitamine, nautul are o valoare alimentara deosebita, putand inlocui cu succes proteinele din carne.
Este unul dintre cele mai vechi alimente. Specia de naut care se cultiva in zilele noastre se numeste Cicer Arietinum. In urma cu cinci milenii, nautul era cultivat in bazinul mediteranean, fiind un aliment popular in randul claselor sarace din Egipt, Grecia si Roma. Astazi, nautul este extrem de popular in India si in tarile musulmane, regasindu-se in nenumarate feluri de mancare traditionale in Orientul Mijlociu, Africa de Nord, dar si in Italia (mai ales in Sicilia) si in Spania.
In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, boabele prajite de naut au fost folosite de europeni pe post de inlocuitor pentru cafea.
Tarile cunoscute ca producatoare de naut sunt India, China, Pakistan, Mexic si Turcia. In Europa, unde principala tara producatoare de naut este Spania, nautul si-a castigat locul datorita entuziasmului europenilor pentru experientele culinare exotice si incercarilor de gasire a unei alternative la proteinele din carne.

Previne afectiunile cardiovasculare si combate constipatia

Asemenea tuturor leguminoaselor, nautul este bogat in proteine de origine vegetala, vitamine (din grupul B), minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, seleniu), oligoelemente (oxid de fier) si fibre.
Un atu al nautului este continutul bogat in fibre insolubile, care ajuta la combaterea constipatiei si controleaza pofta de mancare, producand mult mai repede senzatia de satietate. Fibrele insolubile nu sunt absorbite in intestine. Ele se umfla cu apa si curata intestinele.
Sarac in grasimi, nautul joaca un rol important si in prevenirea afectiunilor cardiovasculare. Consumul de naut poate reduce nivelul de colesterol rau din sange.

Houmus, falafel, salate

Boabele de naut se pot consuma ca atare sau in salate. In cazul in care nu sunt deja preparate, boabele de naut trebuie lasate in apa, sa se inmoaie, timp de aproximativ 12 ore. Apoi se scurg si se usuca bine inainte de a le pregati, la foc mic. Cele mai cunoscute preparate culinare pe baza de naut sunt cele arabe: couscous (cu boabe intregi de naut), houmos (piure de naut) sau falafel (piure de naut prajit). In diferite colturi ale lumii, faina de naut se foloseste pentru produse de panificatie: in Italia se produce panelli, la Marsilia – panisse, in India – Besan Puda, in timp ce in Iran si Afganistan faina de naut este folosita la prepararea biscuitilor.
Pasta de naut poate fi folosita ca sos pentru legume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *