„Epoca de aur“ a gazelor americane isi pierde stralucirea din cauza pretului atractiv al petrolului

0
423
Constantin Nita: Exploatarea gazelor de sist va trebui sa fie acceptata de majoritatea statelor
Gazele de șist salvează Europa de monopolul Rusiei - Die Welt
„Epoca de aur“ a gazelor americane isi pierde stralucirea din cauza pretului atractiv al petrolului
„Epoca de aur“ a gazelor americane isi pierde stralucirea din cauza pretului atractiv al petrolului

O „epoca de aur“ a gazelor in SUA, pe care Agentia Internationala a Energiei o anticipeaza ca rezultat al boom-ului energetic, nu este si viitorul imbratisat de managerii din industria de profil, carora le-ar fi greu sa se desparta de petrol, mai profitabil decat gazele, scrie Bloomberg.

„Epoca de aur“ a gazelor americane isi pierde stralucirea din cauza pretului atractiv al petrolului
Directorii de companii care au participat la conferinta organizata la New York a Asociatiei Companiilor Petroliere Independente din America au spus ca petrolul este inca resursa preferata, in timp ce gazele sunt pentru ei o preocupare secundara.

Bob Watson, directorul general al companiei petroliere Abraxas Petroleum, a spus ca rezervele dovedite de petrol si de alte feluri de combustibil lichid ale companiei sale reprezinta 74% din total.

PDC Energy spune ca detine concesiuni uriase de gaze naturale care nu merita exploatate. James Volker, presedinte si CEO al Whiting Petroleum Corp., explica de ce nu merita: pretul petrolului este de trei ori mai mare decat cel al gazelor naturale.

Producatorii nu pot fi totusi criticati pentru ca alearga dupa petrol, materia prima care le aduce actionarilor cel mai bun randament. Dar intr-un moment in care presedintele american Barack Obama spune ca gazele naturale vor fi pentru economia SUA o etapa de tranzitie de la combustibilii fosili la energie curata, viziunea companiilor din industrie aduce mai mult realism discutiei despre resursele energetice eliberate prin fracturarea rocilor de sist.

Preturile din contractele la termen pentru gaze naturale in SUA s-au prabusit cu 72% de la varful atins in 2005, pe masura ce oferta de gaze a urcat la un nivel record. Chiar si dupa epuizarea rezervelor de gaze naturale in urma celei mai grele ierni din ultimele decenii, combustibilul costa cam jumatate din cat costa in Europa. In schimb, pretul titeiului a ramas la aproximativ 100 dolari barilul. Chiar daca majorarea rezervelor de petrol ale SUA a dus pretul de pe piata interna sub referinta internationala, pretul este totusi cu 7,6% mai mare decat cu un an in urma.

In timp ce politicienii si companiile din sector pot ridica in slavi gazele naturale, numindu-le resursa curata de energie a viitorului, companiile care exploateaza campurile de petrol din SUA nu lasa nicio urma de indoiala asupra faptului ca sunt interesati de acelasi tip de combustibil ca si acum o suta de ani. Daca ar fi ca gazele naturale sa fie combustibilul de tranzitie, schimbarea nu poate depinde doar de oferta. In timp ce centralele termoelectrice consuma mai multe gaze, SUA produc inca mai multa electricitate arzand carbune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.