Era petrolului ieftin a apus

0
322
Petrom SA a fost amendata cu 50 000 lei
Era petrolului ieftin a apus

In ce timp ce cotatia petrolului de la New York Mercantile Exchange a depasit usor pragul de 90 de dolari, cea de la Londra a sarit de 91 de dolari, fapt ce ii determina pe experti sa afirme ca noul an ne va aduce un baril de petrol care va costa 100 de dolari, exact asa cum s-a intamplat in 2008, cand acest prag a fost atins exact pe ziua de 2 ianuarie.

John Licata, chief commodity strategist la Blue Phoenix Inc. este de parere ca in maximum 3 ani barilul de petrol va fi cotat la 150 de dolari, in timp ce Fatih Birol, chief economist la International Energy Agency (IEA) spune ca era petrolului a apus.

Totusi sunt si economisti care spun ca depasirea pragului psihologic de 90 de dolari pe baril nu este decat ceva temporar, intrucat in perioada urmatoare se va observa o tendinta de scadere.

Astfel, Conley Turner, senior research analyst la Wall Street Strategies, spune ca este prea devreme sa afirmam ca petrolul va ajunge din nou la 100 de dolari, chiar daca s-a depatit bariera de 90 de dolari.

Se epuizeaza rezervele?

Rezervele de petrol ale planetei se vor epuiza in 30 de ani, dar vor fi necesari alti 100 de ani pana cand sa existe suficienta energie reconversibila care sa inlocuiasca aceste hidrocarburi, afirma un studiu american, citat de AFP.

In acest document, publicat de site-ul Environmental Science and Technology, cercetatori de la Universitatea Californiei din Davis /UC-Davis/ estimeaza ca cei 1.332 mii de miliarde de barili ai rezervelor de petrol brut se vor epuiza in anul 2041 din cauza unui consum mondial de 85,22 milioane de barili zilnic, crescand cu 1,3 % anual.

Pentru a determina cand va exista o oferta suficienta de energii reconversibile pentru a inlocui hidrocarburile, profesorul in inginerie Debbie Niemeier si cercetatoarea Nataliya Malyshkina au extrapolat preturile actiunilor societatilor furnizoare de energii reconversibile. Ei au comparat preturile titlurilor a 25 de companii petroliere cotate pe pietele bursiere americana, australiana si eurpeana cu cele ale celor 44 de companii din sectorul energiilor reconversibile.

A reiesit ca valorizarea bursiera a companiilor petroliere o depaseste de departe pe cea a companiilor energiilor alternative. Potrivit cercetatorilor, aceasta inseamna ca investitorii cred ca petrolul va continua sa fie folosit intr-un viitor apropiat si sa depaseasca sectorul energiilor reconversibile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.