Ericsson: Solutiile de broadband pot ajuta societatea sa se dezvolte cu emisii reduse de carbon

Ericsson: Solutiile de broadband pot ajuta societatea sa se dezvolte cu emisii reduse de carbon

Conform unui studiu realizat de Comisia de Broadband si Dezvoltare Digitala (Broadband Commission for Digital Development), solutiile de broadband pot ajuta societatea sa se dezvolte cu emisii reduse de carbon si pot reprezenta o modalitate eficienta de a contracara atat cauzele, cat si efectele schimbarilor climatice.
Studiul „The Broadband Bridge: Linking ICT with Climate Action” reprezinta rezultatul muncii grupului de lucru privind schimbarile climatice din cadrul Comisiei de Broadband, grup care include reprezentanti ai industriei de IT&C, ai diferitelor organizatii din industrie si ONG-uri si este condus de Hans Vestberg, Presedinte si CEO al Ericsson.
Acest raport urmareste sa constientizeze publicul asupra rolului foarte important pe care il pot juca solutiile IT&C si in special retelele de broadband in crearea unei economii cu impact redus asupra mediului. In plus, studiul subliniaza inca o data cat de importante sunt parteneriatele intre sectorul public si cel privat pentru accelerarea ritmului de schimbare al societatii. El are la baza o serie de interviuri, studii de caz si alte materiale furnizate de peste 20 de lideri si experti in domeniu.
„Pentru a face fata schimbarilor climatice trebuie sa ne transformam complet felul in care traim, in care lucram sau calatorim, dar si sa ne indreptam catre un model de dezvoltare mai sustenabil si mai clar. Trebuie sa punem la bataie toate resursele de care dispunem si sa mobilizam vointa politica pentru a infuenta discutii si negocieri cu impact direct asupra protectiei mediului”, a declarat Dr. Hamadoun Touré, secretar general al ITU.
Pornind de la acordurile semnate la Conferinta Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice din 2011 (COP-17), raportul ofera o serie de exemple practice ale modului in care tehnologia de broadband poate contribui la reducerea gazelor cu efect de sera, atenuand efectele schimbarilor climatice si promovand utilizarea eficienta a resurselor, ceea ce conduce la dezvoltarea unor societati mai bogate si care promoveaza principiul de incluziune sociala.
„Daca intelegem beneficiile tehnologiei de broadband avem sansa sa transformam lumea. Aceasta tehnologie ce abia incepe sa fie implementata si valorificata la adevarata sa valoare contribuie semnificativ la cresterea nivelului PIB-ului, la realizarea obiectivelor de dezvoltare ale mileniului (Millenium Development Goals) si la contracarea efectelor negative ale schimbarilor climatice. In contextul economic actual, societatile trebuie sa se dezvolte si, valorificand solutiile IT&C existente, putem sa facem posibil un tip de crestere cu impact redus asupra mediului”, a declarat Hans Vestberg, presedinte si CEO al Ericsson si presedinteal grupului de lucru privind schimbarile climatice din cadrul Comisiei de Broadband.
Anul trecut, secretarul general al Natiunilor Unite Ban Ki-Moon a punctat importanta solutiilor IT&C pentru imbunatatirea vietilor oamenilor din toata lumea. Intr-un mesaj transmis in cadrul celei de-a patra intalniri a Comisiei de broadband pentru dezvoltare digitala, organizata la Geneva in octombrie 2011, el a declarat: „Eu sunt convins ca solutiile IT&C transforma lumea. Nu exista, in acest moment, nici o particica a vietii moderne care sa nu fie afectata intr-un fel sau altul de industria IT&C. Intr-o societate cu 5 miliarde de abonati de telefonie mobila si peste 2 miliarde utilizatori de Internet, noua ne revine provocarea sa valorificam forta masiva a tehnologiei pentru a face lumea un loc mai bun.”
Inainte de Conferinta Natiunilor Unite Rio+20, care va dezbate diferite subiecte de dezvoltare sustenabila, raportul prezinta zece recomandari ale Comisiei de Broadband pentru diferiti lideri mondiali si pentru cei care dezvolta politici publici, recomandari care sa accelereze si sa consolideze abilitatea solutiilor IT&C si de broadband de a conduce la dezvoltarea unei economii cu impact redus asupra mediului:
1. Conducere cu viziune -statele ar trebui sa adopte planuri sau strategii nationale de broadband pe termen lung bazate pe disponibilitate si accesibilitate universala, piete deschise si inovatie.
2. Convergenta asigurata -statele sunt incurajate sa asigure alinierea politicilor din domeniul IT&C cu cele din alte industrii, cum ar industria energetica, de sanatate, educatie si climatica pentru a le maximiza impactul pozitiv asupra societatii.
3. Cadru de reglementare sigur -legislatorii ar trebui sa asigure reguli si reglementari clare in ceea ce priveste schimbarile climatice si tehnologia de broadband pentru a crea un cadru sigur pentru investitii.
4. Fiti un exemplu demn de urmat -colaborarea dintre diferite ministere ar trebui sustinuta, iar procesul de luare a deciziilor ar trebui integrat pentru a permite alinierea obiectivelor digitale si de mediu.
5. Un mediu flexibil -statele ar trebui sa identifice s sa indeparteze barierele de reglementare ce ingradesc in acest moment procesele de cercetare si investitii din industria IT&C.
6. Acordarea de stimulente- statele ar trebui sa incurajeze folosirea solutiilor cu emisii reduse de dioxid de carbon si sa sustina schimbarile de piata prin acordarea de stimulente pentru acele comportamente ce sunt de dorit din partea consumatorilor. In plus, utilizarea acestor instrumente poate ajuta la dezvoltarea inovatiilor.
7. Dezvoltarea pietei „- „statele ar trebui sa finanteze si sa faciliteze implementarea unor proiecte-pilot flexibile, care sa demonstreze fezabilitatea si eficienta solutiilor de broadband ca un element ce permite valorificarea solutiilor cu impact redus asupra mediului. In plus, ele ar trebui sa se concentreze pe construirea unui model de business care sa atraga investitii private.
8. Parteneriate -statele ar trebui sa incurajeze comunicarea, conectivitatea si creativitatea comuna a sectoarului public si a celui privat, precum si a ONG-urilor, pentru a conduce la crearea unei mentalitati si a unor obiective comune, depasind astfel interesele limitate ale fiecarui grup in parte.
9. Masurare si standardizare -dezvoltarea unor indici de masurare si standarde comune armonizate care sa foloseasca la cuantificarea impactului IT&C asupra mediului si contributia pozitiva a tehnologiei asupra altor sectoare de activitate.
Cunostinte folosite in comun si mai multa constientizare din partea publicului – rezultatele studiilor stiintifice si bunele practici ar trebui diseminate pentru a identifica factorii necesari pentru succes si pentru a facilita dezvoltarea mai rapida, in special in piete mai putin dezvoltate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *